18.08.2024.

18:29

Foto: Foto: Printscreen/vremeradar, Miloš Rafailović

Vesti

Pogledajte kako će se kretati oluja u narednim satima! Ovaj deo Srbije na najjačem udaru, stižu obilni pljuskovi i grad (FOTO)

Grmljavinski sistem približava se i Beogradu sa jugozapada, a prvo će zahvatiti Mačvu.

Kako izgleda kretanje oluje pogledajte iz sata u sat. Na dnu svake mape možete videti tačno vreme.

RHMZ je danas upozorio na visoke temperature, sa maksimalnom dnevnom do 38 stepeni, ali i sa mogućim nepogodama.

- Do sredine sledeće sedmice promenljivo i nestabilno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom koji će lokalno biti izraženiji uz grad i jak i olujni vetar u zoni najjačih pljuskova, u ponedeljak (19.08.) uglavnom u zapadnim i južnim, u utorak (20.08.) i u centralnim, a u sredu (21.08.) i u severnim predelima - upozorili su iz RHMZ.

Prema njihovim podacima, početkom sledeće sedmice sledi postepen pad temperature, koja će se kretati u intervalu od 29 do 36 stepeni.

U ovim gradovima je danas bilo najtoplije

U Srbiji je danas u 14 časova bilo najtoplije u Nišu, Leskovcu i Ćupriji, gde je izmereno 38 stepeni, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Stepen manje izmeren je u Kruševcu, dok je u Beogradu u 14 časova bilo 36 stepeni.

Detaljna prognoza do kraja avgusta

U Srbiji će se do kraja avgusta zadržati toplo vreme, rekao je prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za Kurir.

- Mesečne i sezonske prognoze vremena još s kraja proleća jasno su ukazivale na veliki rizik od veoma toplog leta i deficita padavina, naročito tokom jula i avgusta u našoj zemlji. Od početka meseca količina padavina je u većini mesta krajnje simbolična (izmereno je između 0 i 5 mm), što je uz nastavak visokih temperatura i uz novi toplotni talas samo produbilo postojeće probleme vezane za sušu i šumske požare.

- Sjenica, jedna od opština u kojoj je proglašena vanredna situacija, zapravo predstavlja jedno od retkih mesta sa dvocifrenom količinom padavina u prvoj polovini avgusta (32.5 mm), ali kao što vidimo i ta vrednost nije bila dovoljna da ublaži postojeće deficite na području koje tipično, decenijama unazad, ima znatno više padavina u letnjim mesecima - kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima pljuskovi će ponegde biti i obilniji od 20 do 30 mm za kratko vreme što će bar kratkotrajno ublažiti negativne efekte suše, najpre u Sjenici, a potom i na području Gornjeg Milanovca i Suve planine.