19.08.2024.

09:45

Foto: Informer

Vesti

Nosi kacigu, vozi stazom, ostavi telefon: Apel MUP-a za bicikliste kako da bezbedno učestvuju u saobraćaju

Biciklisti bi, kako se navode, trebalo da zaštite glavu nošenjem kacige, da nose fluoroscentni prsluk ili da se oblače u žive boje koje su uočljive drugim učesnicima u saobraćaju, da koriste svetla na biciklu kako bi bili viđeni.

Prilikom kretanja noću ili u uslovima smanjene vidljivosti obavezno je upaljeno belo svetlo na prednjoj i crveno na zadnjoj strani bicikla, navodi se u apelu MUP-a.

Tamo gde postoji biciklistička staza, treba voziti po njoj, desnom stranom. Biciklisti treba da poštuju pravila, a kada se voze putem gde ne postoji biciklistička staza, smeju da koriste kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice.

Kada prelaze ulicu na pešačkom prelazu, biciklisti bi trebalo da siđu sa bicikla i guraju ga pored sebe.

Takođe, nikada ne smeju da se provlače između vozila u saobraćaju.

Tokom vožne, biciklisti ne treba da koriste mobilni telefon i slušalice, jer neće biti dovoljno skoncentrisani i primetiti opasnost. Preporučuje se i da provere ispravnost bicikla.

"Biciklom ne upravljaj pod dejstvom alkohola i/ili narkotika", navodi se u apelu MUP-a.

Mlađi od 12 godina ne smeju upravljati biciklom na javnim putevima. Dete koje je napunilo devet godina može upravljati biciklom u pešačkoj zoni usporenog saobraćaja, u zoni gde je ograničenje 30 na sat, zoni škole i nekategorisanog puta.

Vozač stariji od 18 godina može prevoziti dete do 8 godina starosti na posebno ugrađenom sedištu, dodaje MUP.