19.08.2024.

10:44

Foto: Shutterstock

Vesti

Saznajemo! Zaduženi kod banaka mogu da odahnu: Pogledajte koliko će pasti kamata na dozvoljeni minus

Narodna banka Srbije je poslala bankama svoje predloge za ograničenja kamata, povodom najavljenih izmena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Očekuje da se izjasne, a onda će predloge staviti na javni uvid.

Izmene se odnose na ograničenje kamata na dozvoljeni i nedozvoljeni minus, potrošačke i gotovinske kredite, i naravno na stambene, jer krajem godine ističe moratorijum na povećanje kamata.

Kako saznajemo, ovim izmenama kamate na pojedine kredite mogle bi da budu ograničene na značajno nižem nivou nego što su sada, pa bi time i pozajmice za dužnike bile jeftinije. Kada je reč o kreditnim karticama ili dozvoljenom minusu, ovde će se osetiti značajno pojeftinjenje.

- Zakon ovde ide veoma u korist klijenata, jer kamatnu stopu limitira na visinu zatezne kamate uvećane za četiri, odnosno šest procentnih poena, što bi značilo da bi najviša kamata bila 20 odsto, za razliku od sadašnjih oko 30 odsto - kaže izvor Informera koji je imao uvid u predlog ovog zakona.

Koliko će tačno kamate biti "plafonirane" ostaje da se vidi i to najverovatnije do kraja septembra, kada Zakon i uđe u skupštinsku proceduru.