19.08.2024.

11:40

Foto: Shutterstock

Vesti

"Dobili ste stan u Budvi!" Ova poruka može da vas ostavi bez dinara: Srbi na meti nove internet prevare!

Ovoga puta ne traže se podaci sa platne kartice, već potencijalnim žrtvama stiže obaveštenje da su dobitnici automobila ili stana u Budvi. Poklonodavac je nepostojeća firma iz Podgorice. Lakoverni na kraju papreno plate prazan koverat koji im stigne na kućnu adresu, i do 55 evra, što je skoro 6.500 dinara, a u kojem je trebalo da bude ugovor o poklonu kako bi ga potpisali.

- Oni potencijalne žrtve obaveste putem "Mesindžera" da su navodno izvučeni u nekoj nagradnoj igri i da su dobili automobil ili čak stan u Budvi i, nažalost, građani opet nasedaju i poveruju da je to moguće - objašnjava Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača "Efektiva" i dodaje:

- Onda im kažu da je potrebno da se potpiše ugovor o poklonu kako bi se formalno potvrdio dobitak, a kojim se oslobađaju od plaćanja poreze i svih troškova prema državi Srbiji, kao i da će posle da ih pozovu i da zakažu svečanu dodelu nagrade.

Informer

 

Zatim im, kako dodaje, ponude dve mogućnosti - da potpišu ugovor lično u Podgorici ili ukoliko nisu u mogućnosti da će im dokumentaciju poslati putem pošte na kućnu adresu.

- Zato su potencijalne žrtve građani iz Srbije, jer se njima ne isplati da putuju u Crnu Goru, već se odlučuju da im dokumenta stignu poštom - navodi Gavrilović i dodaje:

- Naravno, stigne im prazan koverat. To je klasičan otkup pošiljke za koji prevaranti u obaveštenju navedu da košta oko 30 evra, ali u praksi tu cenu podignu na 50 ili 55 evra. Onaj koji je poverovao da će dobit auto ili stan, pristaje da plati i taj veći iznos, a kada otvori koverat vide da je prazan.

On ističe da građani treba da budu oprezni, da ne nasedaju, jer niko ne deli automobile i stanove na džabe.

- Ako misle da je tako nešto moguće, treba bar da izguglaju i provere da li firma uopšte postoji. Videće da ne postoji nikakav trag o tom preduzeću na internetu. Potpuno je jasno da se radi o prevari, a onaj ko želi da proba i misli da će nešto dobiti platiće tu svoju naivnost - ističe Gavrilović. 

Sve je više manipulacija na internetu, a nedavno se pojavila još jedna na "Vocapu" u kojoj prevaranti pokušavaju da privuku lakoverne da ulože novac obećavajući im brzu i veliku zaradu, koja funkcioniše po principu Ponzijeve šeme. U realnosti, tu se ne stvara nikakav profit, već organizator šeme početnim ulagačima isplaćuje novac koristeći sredstva novih investitora. Taj sistem puca kada nema novog priliva, tako da zaradu dobijaju početni ulagači, a ostali izgube sve. Jednostavnije rečno, da bi prvi investitori zaradili ostali će biti opljačkani.