Autor: Informer.rs

19.08.2024.

18:45

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Vesti

(MAPA) RHMZ upalio alarme za celu Srbiju - stižu nepogode: Evo gde će biti najkritičnije! (FOTO)

- Pljuskovi i grmljavine lokalno će biti intenzivniji, preko 20 mm za kratko vreme, praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom danas pretežno u zapadnim i južnim krajevima, sutra, 20. avgusta ponegde i u centralnoj Srbiji, a u sredu, 21. avgusta, izolovano i na području Vojvodine - objavljeno je u upozorenjima RHMZ.

Danas se očekuje da bude promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo. Od sredine dana u jugozapadnim i južnim, a posle podne i u zapadnim i severozapadnim predelima nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će lokalno biti izraženiji uz kratkotrajan grad i jak i olujni vetar u zoni najjačih pljuskova.

Vetar će biti slab i umeren, na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno i jak jugoistočni, uveče na severozapadu Srbije u skretanju na severni i severozapadni. Najniža temperatura od 17 do 25 stepeni, a najviša od 31 do 35 stepeni.

Zbog grmljavine, „žuti“ meteoalarm, koji upozorava da vreme može biti potencijalno opasno je uključen za Bačku, Srem i jugoistočnu Srbiju. „Žuto“ upozorenje zbog pljuskova uključeno je za jugoistočnu Srbiju, dok je zbog visokih temperatura ovo upozorenje na snazi za Bačku, Srem, Beograd, Zapadnu Srbiju, Šumadiju, Jugoistočnu i Jugozapadnu Srbiju.

Informer

 

Pod „narandžastim“ meteoalarmom zbog prognozirane opasne vremenske pojave kao što su pljuskovi i grmljavine su jugozapadna i zapadna Srbija, a zbog visokih temperatura Banat, Pomoravlje i Istočna Srbija.

U utorak će biti promenljivo oblačno, na severu uglavnom suvo, u ostalim krajevima nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom koji će lokalno biti izraženiji uz kratkotrajan grad i jak i olujni vetar u zoni najjačih pljuskova.

Prema vremenskoj prognozi RHMZ vetar će biti slab i umeren, na istoku Srbije povremeno i jak istočni i jugoistočni, uveče u skretanju na zapadni i severozapadni.

Najniža temperatura će biti od 17 do 23 stepeni, a najviša od 29 do 33 stepeni.

Za Vojvodinu, Beograd, Pomoravlje i istočnu Srbiju važi „žuti“ meteoalarm zbog visokih temperatura, a zbog grmljavine za područje Beograda, Pomoravlja i istočnog dela zemlje.

Zbog pljuskova i grmljavine „narandžasti“ meteoalarm važi za područje:

Zapadne Srbije
Šumadije
Jugoistočne Srbije
Jugozapadne Srbije
Pomoravlja
Istočne Srbije

Očekuje se da u sredu bude promenljivo oblačno i nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom koji će lokalno biti izraženiji uz kratkotrajan grad i jak i olujni vetar u zoni najjačih pljuskova.

Vetar će biti slab i umeren, u zoni fronta kratkotrajno i jak severni i severozapadni. Najniža temperatura vazduha će biti od 17 do 22 stepeni, a najviša od 29 do 34 stepeni.

Za 21. avgust uključeni su „žuti“ i „narandžasti“ meteoalarm. RHMZ upozorava na potencijalno opasno vreme zbog visokih temperatura u Vojvodini, Beogradu, Pomoravlju i istočnoj Srbiji. „Žuto“ upozorenje na grmljavinu važi za :

Srem
Beograd
Istočnu Srbiju
Šumadiju
Pomoravlje
Zapadnu Srbiju
Jugozapadnu Srbiju

Pljuskovi se očekuju u Sremu, Beogradu, Pomoravlju, Istočnoj Srbiji, a zbog iste pojave „narandžasti“ meteoalarm je upaljen za:

Bačku
Banat
Zapadnu Srbiju
Šumadiju
Jugoistočnu
Jugozapadnu Srbiju