20.08.2024.

11:04

Foto: Pixabay

Vesti

Sve više teških moždanih udara: Broj pacijenata u bolnici Sveti Sava viši za 50 odsto od početka vrućina!

Koga najviše ugrožavaju ove visoke temperature i kako da se zaštitimo, za RTS je govorila dr Tatjana Golubović.

- Inače imamo povećan broj pacijenata od kada su počele vrućine, ali je od prošlog vikenda do danas posebno povećan broj pacijenata sa teškim moždanim udarima. Odeljenje intenzivne nege je puno ovih dana - kaže Golubović.

Prema rečima dr Golubović, do povećanja broja teških moždanih udara u ovom periodu leta došlo je zato što su mehanizmi prilagođavanja, posebno kod starijih ljudi, iscrpljeni tokom ovih dugotrajnih vrućina.

Informer

 

Moždani udari mogu da budu ishemijski i hemoralgijski – prvi se dešavaju zbog začepljenja krvnog suda, a drugi zbog pucanja i izliva krvi u mozak.

Pod teškim moždanim udarima podrazumevamo pacijente sa velikim neurološkim deficitima – pacijenti sa potpuno oduzetom jednom stranom tela, ne mogu da govore i imaju izmenjeno stanje svesti - ističe dr Tatjana Golubović i dodaje:

- Kod hemoralgijskih moždanih udara najčešći uzroci su skokovi krvnog pritiska, a kod ovako visokih temperatura dolazi do čestih oscilacija zbog čega se sudovi šire i skupljaju, a kod starijih ljudi čiji su zidovi krvnih sudova trošni oni to ne mogu da izdrže.

Ishemijski moždani udari takođe su pod uticajem temperatura, koje dovode do promene gustine krvi i koagulacije, pa može da dođe do formiranja trombova.

- Iako su inače ređi, trenutno su hemoralgijski moždani udari češći - navodi Golubovićeva.