20.08.2024.

15:27

Foto: Instagram/printskrin

Vesti

Prinudno sletanje! Beloglavog supa spasili od strašnog nevremena u Sjenici: Nadležne službe ga vratile u prirodno stanište!

Kada su ga uočili u dvorištu hotela, odmah su pokrenuli akciju spasavanja i obavestili nadležne Specijalnog prirodnog rezervata Uvac, koji su pticu preuzeli i vratili je u njeno prirodno stanište.

Tom prilikom nastao je video snimak spasavanja, a njegova autorka imala je privilegiju koja se retko kome pruža - da uživa u društvu ove veličanstvene ptice koja joj je dozvolila da je čak i dodirne. Na snimku se vidi kako lešinara mazi!

- Srećni smo što smo uz stručnu pomoć eksperata, koji brinu o ovim retkim i veličanstvenim životinjama, dali svoj mali doprinos da se ovoj ptici pruži neophodna pomoć. Dok smo čekali njihov dolazak, imala sam priliku da priđem bliže i na trenutak dotaknem perje ovog impresivnog stvorenja. Bilo je to neprocenjivo iskustvo, nešto što se retko može doživeti u prirodnim staništima - navodi autorka video snimka spasavanja beloglavog supa, koji je podeljen na stranici "Srbiju upoznaj".

Najveća ptica

Reč je o najvećoj ptici na našim prostorima sa rasponom krila od oko 2,80 metara i prosečnom težinom od 7,5-8,5 kilograma, a može dostići i 11 kilograma.

Najveća gnezdeća kolonija beloglavog supa u Srbiji i jedna od najvećih na Balkanu nalazi se na Uvcu, a kako je njegova brojnost u poslednjih dvadesetak godina rasla, danas u rezervatu na ovoj reci ima oko 450-500 jedinki, odnosno oko 110 gnezdećih parova, navodi se na sajtu Specijalnog rezervata prirode Uvac.