Autor: Informer.rs

20.08.2024.

18:50

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Oglasio se gradonačelnik Đurić povodom laži o neispravnosti vode: Nema mesta za paniku, rezultati pokazuju da nema opasnosti po zdravlje ljudi!

- S obzirom na to sam od Instituta za javno zdravlje Vojvodine upravo dobio prve rezultate biološke analize vode iz sistema JKP "Vodovod i kanalizacija", obaveštavam građane Novog Sada da oni pokazuju da nema opasnosti po zdravlje ljidi. Svakako se nastavljaju dalje analize i utvrđivanje činjenica, kao i tehnička sanacija sistema. Kako navode stručnjaci, utvrđeno je prisustvo nematoda u uzorku za vode za piće, ali oni nemaju direktan uticaj na zdravlje ljudi, već mogu da uzrokuju promenu boje i mirisa vode. Iako iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine procenjuju da nema razloga za paniku, mi nastavljamo pojačani epidemijski nadzor i vanrednu kontrola celog sistema JKP “Vodovod i kanalizacija”. U najkraćem roku očekujemo rezultate ispitivanja koje sprovodi sanitarna inspekcija, o čemu ćemo takođe odmah obavestiti javnost- istakao je prvi čovek Grada. 

Kako na svoj sajtu navodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, utvrđeno je prisustvo nematoda u kontrolisanom uzorku vode za piće uzetom dana 20.08.2024. godine iz rezervoara fabrike vode JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad. Biološka analiza vode za piće izvršena je nakon prethodno utvrđene sumnje. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Informer

 

- Nematode se u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara. One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo u većem broju, što u ovom uzorku nije slučaj, može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće.

O rezultatima analize obavešteni su proizvođač i sve nadležne institucije i preporučeno je sprovođenje tehničko-tehnoloških mera.

Dodatne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize uzoraka vode uzetih u toku današnjeg dana su u toku, a kompletni rezultati će u najoptimalnijem roku biti dostavljeni svim nadležnim institucijama i zainteresovanoj javnosti.

Institut za javno zdravlje Vojvodine će nastaviti sa redovnom kontrolom vode za piće iz mreže novosadskog vodovoda na 18 mernih mesta duž cele distributivne mreže JKP „Vodovod i kanalizacija“. U istim uzorcima će vanredno biti kontrolisana i biološka ispravnost vode za piće, do stabilizacije situacije.

Poslednji završeni rezultati kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće iz rezervoara JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad i njihove distributivne mreže, za 18.08.2024. godine, ukazuju na mikrobiološku ispravnost.

Informer

 

Na osnovu utvrđenog prisustva nematoda u vodi za piće poreklom iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad, uz dosadašnje rezultate očuvane mikrobiološke, virusološke, fizičke i hemijske ispravnosti vode za piće, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine procenjuju da ne postoji razlog za paniku među potrošačima i da se svi rezultati analiza u najoptimalnijem roku dostavljaju svim nadležnim institucijama.

Do sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Gradu Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine će u cilju obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi sprovoditi pojačan epidemiološki nadzor.