Autor: Informer.rs

20.08.2024.

22:04

Foto: Tanjug

Vesti

Da li u Srbiju stiže superćelijski oblak iz Hrvatske? Meteorolog otkriva kuda se kreće ova zastrašujuća pojava!

Nakon prošlogodišnjih superćelijskih oluja u Srbiji, svi se sada pitaju da li je moguće da posle Hrvatske ponovo našu zemlju zadesi isti scenario.

- Zbog visinskog ciklona na visini su istočni vetrovi i oblaci idu sa istoka na zapad. idu prema Hrvatskoj, tako da odatle nema nikakvih strujanja ka nama. Južnije od Beograda pada kiša, bilo je kiše i prepodne, a popodne se očekuje da padavine budu još južnije, ali ništa nam ne dolazi iz Hrvatske. Prema trenutnim prognozama kod nas na jugu ne bi trebalo da budu nekog jačeg nevremena, ali moguće da bude negde jačeg pljuska i vetra - kaže za “Blic” Ivan Ristić, meteorolog.

Podseća da je nevreme u Hrvatskoj izazvano superćelijskim oblakom posledica visoke temperature Jadranskog mora. Zbog istočnih i jugoistočnih vetrova nezgodno vreme se prenelo na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a kod nas u prilog visinskih ciklona vreme je stabilnije i nema mnogo padavina.

- Sutra ide front sa severozapada, biće malo kiše i u Vojvodini, ali što se ide južnije biće manje padavina. Posle, za vikend nas ponovo očekuje Afrika, temperature između 34 i 38 stepeni Celzijusa. Zatim ćemo ponovo imati osveženje. Sada ne bi trebalo da bude više perioda sa oko 40 stepeni, ali, nažalost, zadržava se toplo vreme i tako ćemo ući i u septembar. Jedino nas spašava što je sunce sve niže i manje energije dobijamo zbog ugla, i temperature će polako da padaju, ali biće iznad normale - objašnjava Ristić.