21.08.2024.

08:37

Foto: Miloš Rafailović/shutterstock

Vesti

Vreme je opasno! Hitno upozorenje RHMZ: Upaljeni meteoalarmi, ovi delovi Srbije su na udaru!

"Pljuskovi i grmljavine danas (21. avgusta) posle podne i uveče lokalno će biti intenzivniji (preko 20 mm za kratko vreme), praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom na području Vojvodine, zapadne i jugozapadne Srbije", navodi se na sajtu RHMZ-a. 

Takođe je objavljena i najava da će sredinom sedmice biti nestabilno vreme, a od petka toplije sa dužim sunčanim intervalima. 

"Danas (21. avgusta) promenljivo oblačno i nestabilno sa pojavom pljuskova i grmljavina, koji će biti češći posle podne i uveče. Najviša temperatura od 28 do 34 °C. U četvrtak (22. avgusta) u većem delu severne i zapadne Srbije suvo, a u ostalim krajevima pre podne i sredinom dana mestimično s kišom, tek ponegde je moguć i kratkotrajni pljusak sa grmljavinom", objašnjeno je.

RHMZ je naveo i da se od petka do kraja sedmice očekuje porast temperature - u većini mesta duži sunčani intervali i maksimalna temperatura od 30 do 36 °C. Padavine se, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuju tek ponegde u brdsko-planinskim predelima.

Opasnost po ljude i životinje

Danas su u Srbiji na snazi dva meteoalarma, žuti i narandžasti. Žuti je na snazi u Beogradu, Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji. 

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", objašnjeno je. 

Narandžasti meteoalarm je na snazi u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji i jugozapadnoj Srbiji. 

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.