Autor: Informer.rs

21.08.2024.

11:09

Foto: Shuterstock

Vesti

Povećan broj upisa u zanatske škole: Ko završi ovaj smer ima platu i do 300.000 dinara!

Kako se primećuje, nove generacije to prepoznaju, pa je povećan i broj upisa u zanatske škole.

Ističe da je visina plate kao kriterijum za traženje posla izbila na prvo mesto, u odnosu na prethodne godine kada je bila na trećem ili četvrtom. Nove generacije danas traže da poslodavci čuju njihov stav, te da uče i napreduju, kao i da imaju dobar odnos sa kolegama, ukazao je Turinski.

U prvih sedam meseci ove godine tržište rada u našoj zemlji pokazalo je izvesnu stabilnost, pokazuju podaci sajta Poslovi Infostud. Najdeficitarnija zanimanja su i dalje u zanatskim i nižekvalifikovanim sektorima.

Miloš Turinski iz Infostuda kaže da stabilnost na tržištu rada znači da se dobro posluje, te da ne postoji kriza, kao i da su poslodavci u potrazi za kvalifikovanim radnicima.

Informer

 

- Najtraženije su oblasti trgovine, prodaje, IT, administracije i mašinstva, ali su najtraženije pozicije i zanimanja u ovom periodu niže kvalifikovane. Traže se, u prvih pet - magacioneri, vozači, administrativni i radnici u proizvodnji - ističe Turinski.

Plata kuvara i do 300.000

Prema njegovim rečima, izazov su i dalje zanatska zanimanja koja su u velikom deficitu, poput vodoinstalatera i kuvara, ali se sa druge strane blago povećao broj upisa mladih u zanatske škole.

Turinski, takođe, ističe da je visina plate istovremeno po važnosti izbila na prvo mesto, s obzirom na inflaciju, dok je prethodnih godina bila na trećem ili četvrtom.

- Plate variraju. Deficitarni poslovi su dobro plaćeni, poput vodoinstalatera čija je prosečna plata oko 120.000 dinara, ali može da bude i viša. Kod kuvara zavisi i od pozicije, odnosno senioriteta, da li ste na primer šef kuhinje kada plata može da ide i do 300.000 dinara" -ukazuje Turinski.

Govoreći o oglasima za osobe sa invaliditetom, Turinski kaže da se broj poslova za njih, nažalost, nije povećao, ali postoji stabilnost, odnosno između šest i sedam odsto, prenosi RTS.