22.08.2024.

09:26

Foto: RINA

Vesti

Ovo će biti jedini Skywalk na Balkanu: Izgradnja fascinantnog vidikovca na Kablaru privodi se kraju (FOTO)

- Zaista sam oduševljen, ovo sve fantastično izgleda, ali ja neću reći ništa već ostavljam sugrađanima da oni ocene i procene da li sam govorio istinu ili su je govorili oni koji su hteli da oduzmu budućnost Kablarcima, planincima i našem gradu. Ovo je delo naše države i naši sugrađani daće svoj sud, rekao je za RINU Milun Todorović.

Informer

Zbog skoro završetka radova sreću su i meštani kablarskih sela, a mnogi od njih nisu se libili teških poslova kako bi pomogli vrednim neimarima.

- Kablar je naš svetionik, sve što se tu gradi urađeno je za boljitak našeg planinskog kraja i kablarskih sela. Država je ovde odradila fantastičan posao, mi meštani smatramo da je na nama bilo da raskrčimo vrzine i učinimo sve da naš kraj zablista, kaže Mićo Karanac, predsednik MZ Vrnčani.

Informer

Stakleni vidikovac na Kablaru biće jedini takozvani skywalk na Balkanu. Sve se gradi po striktnim pravilima i bez ugrožavanja prirode, a staklo na samom vidikovcu sadržaće zaštitni sloj koji se koristi svuda u svetu u građevinarstvu za odvraćanje ptica. Tako da će Čačak biti jedan od 10 gradova koji će imati ovakvu skywalk trusitičku atrakciju.

Revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure biće od velikog značaja za razvoj turizma čitave Srbije. Do sada su u Ovčarsko-kablarskoj klisuri urađeni amfiteatar, pristanište, nova parking mesta, put do vrha planine. Novih 5.000 hektara ovog područja je proglašeno za zaštićeno područje.