22.08.2024.

09:59

Foto: printscreen RTS

Vesti

Lekari na VMA operisali cele noći, ne pamte ovako nešto: Dečak helikopterom hitno dovezen iz Ulcinja, Beograđani se javljali zbog bola koji su trpeli danima

Ovakvu noć lekari će dugo pamtiti, jer nema šta se sve nije desilo noćas.

Dečak (15) godina prevezen je hitno iz Ulcinja sa povredama šake koje je zadobio u igri zbog kojih su mu amputirani prsti.

Profesor doktor Boško Milev, dežurni hirurg sa VMA objasnio je šta se dogodilo.

- Eto kako jedna dečja igra može da se završi! Dečko star 15 godina dobio je teške telesne povrede, igrajući se! On se zakačio se za jedan stub i u trenutku kada je hteo da skoči, prsti su mu ostali zaglavljeni u jednom prorezu! Drugi dečko ga je povukao i samim tim je dobio traumatsku amputaciju četvrtog i petog prsta leve šake. Prevezen je i je helikopterom do naše ustanove iz Ulcinja, tako da su imali posle plastični hirurzi - kaže dr Milev.

Čovek se povredio u sopstvenoj radionici

Još jedna osoba zadobila je teške telesne povrede i to od bušilice, kaže dr Milev.

Imali smo veliki broj povređenih u toku noći i to sa povredama zadobijenim u različitim okolnostima, dodaje doktor.

- Muška osoba, srednje godina, zadobila je povrede radeći na bušilici. Čovek je zadobio tešku telesnu povredu. Bušilica mu je probušila levi hemitoraks, odnosno zadobio je i tešku telesnu povredu, pneumotoraks i morao je da bude primljen u Kliniku za grudnu hirurgiju. Tu je izvršena drenaža. Da čovek ne poveruje, to je teška telesna povreda zadobijena u sopstvenoj radionici - kaže dr Milev i ističe da je tokom noći bilo mnogo povređenih sa povredama zadobijenim u različitim okolnostima.

Tuče na splavovima

Kako navodi, bilo je i dosta tuča, u kojima je zadobijeno dosta teških i lakših povreda.

- Mnogo tuče je bilo ispred splavova u Beogradu, tako da smo do jutra prevozili povređene sa različitih teritorija grada Beograda. Takođe, bio je veliki broj saobraćajnih nezgoda, a povređeni su bili i pešaci - kaže dr Milev.

Dolazili i pacijenti sa tegobama koje su trajale po nekoliko dana

- Mi smo tek ujutru završili jednu od tih operacija gde su pacijenti po nekoliko dana imali tegobe, ali su se ili javljali drugim ustanovama, ili su trpeli po nekoliko dana bolove. I iz skoro bezazlene situacije dolazi do komplikacija poput gangrene creva i perforacije akutnog abdomena, gde se razliva crevni sadržaj po trbuhu ili razvoja gangrene žučne kese. Tako da smo imali te prijeme i operativno smo ih rešavali - kaže dr Milev za RTS.