22.08.2024.

10:08

Foto: Shuterstock

Vesti

"A od kuma, letovanje u Turskoj i kredit za stan..." Vremena se menjaju, evo šta danas poklanjaju kumovi mladencima za svadbu

Jedan muškarac je na društvenoj mreži "X" zatražio savete o tome koja su uobičajena pravila kada si kum na venčanju. On se raspitivao i kolika suma novca bi bila primerena za poklon u tom slučaju, a i komentarima su se našli razni odgovori.

- Mala pomoć..kada si kum na svadbi, kakva je praksa kada je koverta u pitanju, kolika je suma ok... - glasilo je pitanje, a ubrzo je usledio i niz odgovora. 

 "Pa mislim da je ispod 5.000 evra sramota"

I dok su neki komentari bili ozbiljni, drugi su nas naterali da se nasmejemo, a bilo je i onih koji su pribegli cinizmu ne bi li tako izrazili svoje nezadovoljstvo zbog prakse koja je danas ustanovljena.

- Kum daje onoliko koliko može i shodno svojim mogućnostima. Čoveče sutra dan ćeš krstiti nečiju decu. To je svetinja i to onaj koji zove nekog za kuma treba najviše da iskaže poštovanje. Mi samo gledamo ko koliko daje, kum je svetinja, a ne bankomat... Sve smo pokvarili, sve - glasi jedan od komentara.

- Uh, kume, kakva znaju biti očekivanja mladenaca, jedino da ti odmah počnemo ovde skupljati, pa da bude koliko-toliko ok - piše u komentaru.

- Zavisi gde živite. Ako ste u Srbiji onda je 500€ ok, ako ste "preko grane" onda duplo", "Pa mislim da je ispod 5000e sramota -

- Ja sam im uplatila letovanje u Turskoj prema njihovoj želji - dodaje jedna ponosna kuma.

- Koliko možeš, nemoj se opterećivati time. Ako treba da budeš kum to treba da ti bude čast i da se pobrineš da mladencima ništa ne fali tog dana, da slaviš sa njima naravno, da bude veselo, a novac treba da bude nebitan. Svako ko kaže drugačije treba da se zapita malo - pokušava neko u komentaru da objasni šta su zapravo prave vrednosti.

- Digni kredit, nemoj ići kod zelenaša - glasi jedan "šaljivi" komentar.

- Još malo i kumovi će dizati mladencima kredit za stan..i to u Beogradu na vodi - dodaje neko sarkastiučno.

- Prase ili jagnje, torta, gajba piva to mora, plus darovi za ukućane. Koverta 500-1000 plus poklon, plus kićenje, darivanje i muzika. To je ukratko - bili su samo neki od komentara.