22.08.2024.

14:11

Foto: Shutterstock

Vesti

Lekari u Srbiji dobili važno obaveštenje u vezi sa ovim lekom: Može da izazove opasnu reakciju, bilo i smrtnih ishoda u Evropi

Radi se o leku glatiramer-acetat a pismo su uputile kompanija Actavis d.o.o. Beograd i kompanija Zentiva Pharma d.o.o., nosioci dozvole za njega, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

U pismu se navodi da su moguće pojave anafilaktičkih reakcija mesecima ili godinama nakon početka primene glatiramer-acetata.

- Anafilaktičke reakcije se mogu javiti neposredno nakon primene glatiramer-acetata, čak i mesecima ili godinama nakon početka lečenja. Prijavljeni su i slučajevi sa smrtnim ishodom - navodi se u saopštenju na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Dodaje se da pacijente i/ili negovatelje treba savetovati kako da prepoznaju znake i simptome anafilaktičkih reakcija i da potraže hitnu medicinsku pomoć u slučaju pojave anafilaktičke reakcije.

- Ukoliko se javi anafilaktička reakcija, lečenje glatiramer-acetatom se mora prekinuti - napominje se u pismu.

Glatiramer-acetat indikova je za lečenje relepasnih oblika multiple skleroze. Odobren je za supkutanu primenu u obliku rastvora za injekciju od 40 mg/ml a injekcija se daje tri puta nedeljeno.

Pregledani dostupni podaci u EU

Da izaziva anafalitične reakcije zaključeno je nakon svih pregleda dostupnih podataka na nivou EU.

U pismu koje je upućeno zdravstvenim radnicima u Srbiji napominje se i da se neki od znakova anafilatičke reakcije mogu preklapati sa simptomima i znakovima reakcija koji se javljaju neposredno nakon primene injekcije, što dovodi do potencijalnog kašnjenja u prepoznavanju anafilatičke reakcije.

I Hrvati upozorili svoje zdravstvene radnike

Pre par dana i hrvatske farmaceutske kompanije Pliva i Zentiva, u saradnji sa tamošnjom Agencijom za lekove i medicinske proizvode i Evropskom agencijom za lekove (EMA), uputile su pismo zdravstvenim radnicima o anafilaktičkim reakcijama koje se mogu javiti nakon primene lekova koji sadrže glatiramer-acetat.

Anafilaksa je teška alergijska reakcija, koja može da dovede do anafilaktičkog šoka, koji može da ima fatalan ishod. Bolesnik pored oticanja, svraba i osipa na koži, može da ima otežano disanje, čak i da se guši. Mogu da se jave i grčevi u stomaku, mučnina i proliv, a dešava se i da ljudi izgube svest.