22.08.2024.

18:53

Foto: Shuterstock

Vesti

Vraćaju se velike vrućine! RHMZ najavio pakleni kraj avgusta, a evo da li ćemo toplotne talase imati i u septembru

Do kraja ove i početkom sledeće sedmice očekuje se porast temperature, u većini mesta. Temperature će se kretati od 33 do 37 stepeni Celzijusovih, saopštio je RHMZ.

Samo na kratko mogli smo da predahnemo posle paklenih vrućina koje nisu popuštale danima. Toplotni talas, prekinut na kratko nestabilnim vremenskim prilikama i manjim padom temperature, vraća se ovog vikenda, i prema najnovijim vremenskim prognozama leto sa iznadprosečnom temperaturom vazduha trajaće do daljnjeg.

Informer

 

Meteorolozi najavljuju da će i u septembru biti tropske temperature do čak 35 stepeni Celzijusovih. Ivan Ristić, meteorolog, rekao je nedavno za „Blic“ da će maksimalne temperature vazduha u Srbiji za vikend biti od 34 do 38 stepeni Celzijusa.

Toplotni talas ne posustaje

- Do 27. avgusta će ponovo biti jako toplo. Vraća se sparna toplota, topli talas i dalje ne posustaje. Zatim će doći do totalne promene cirkulacije. Islandski ciklon će skoro nestati, oslabiće i bićemo pod uticajem istočnog evropskog anticiklona s tim što da je zima padao bi sneg. Slična situacija se desila i u januaru, samo što sada nije u pitanju hladan, već vreo vazduh na istoku Evrope. Imaćemo minimalni pad temperature, od 32 do 36 stepeni – kaže Ristić.

Srbija će i dalje biti zarobljena pod toplotnom kupolom, kaže Ristić i dodaje da se između Alpa i Karpata zaglavila.

- Toplotna kupola se zaglavila nad Balkanskim poluostrvom i nikako ne može da dođe do promene vremena. Prema sadašnjim prognozama leto se nastavlja do daljnjeg, ali se očekuje ipak trend manjeg pada temperatura početkom septembra – kaže meteorolog.

Očekuje se čak 20 letnjih dana, a padavine su češće u drugoj polovini septembra.

Podsećamo da je toplotni talas u julu ove godine trajao više od dve nedelje.