23.08.2024.

09:45

Foto: Shuterstock

Vesti

Pažnja! Ovo mnogi rade na moru u Grčkoj, a ako vas uhvate kazne idu i do 3.000 evra!

Ova aktivnost obično je najzanimljivija najmlađima, koji dane provode skupljajući neobične školjke i pecajući, pa se u malim plažnim kanticama pored ležaljki neretko mogu videti meduze, čak i morski ježevi.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da bi upravo zbog ovog prizora, mogli da dobiju paprenu kaznu, a razlog za to jeste što je vađenje morskih ježeva iz mora strogo kažnjivo, u određenim okolnostima.

Kazne i do 3.000 evra

- Mnogi vade ježeve iz mora u želji da očiste more ili zato što smatraju da su ježevi ukusno meze. Ako ste i vi to radili, nemojte više, jer su novi zakoni o očuvanju morskog sveta posebno strogi i predviđaju velike kazne - podsećaju turiste na Instagram stranici "Grčka info".

U objavi se dodaje i da su morski ježevi u poslednjih pet godina u opasnosti od izumiranja, te da su zaštićena vrsta, a oni koji budu uhvaćeni od strane nadležnih u trenutku kada ih vade iz mora, biće strogo kažnjeni - sumom od čak 3.000 evra.

Pecanje samo uz dozvolu

Ono što predviđa grčki zakon jeste da je lov na morske ježeve dozvoljen profesionalnim ribolovcima, ali i amaterima, samo uz odgovarajuću dozvolu koja predviđa da se oni love u određenom periodu godine, u određenom obimu, poštujući propise o njihovoj veličini i uz strogo poštovanje načina i opreme koja je predviđena za ovu vrstu lova.

- Amaterski ribolov ježeva dozvoljen je samo osobama koje poseduju dozvole za amaterski ribolov prema EU i nacionalnom zakonodavstvu - navodi se na sajtu "Magfishing.gr".

Dakle, amaterski sportski ribolov je legalan, ali pod određenim uslovima i uz odgovarajuću dozvolu, što se uglavnom ne odnosi na kupače na plažama.

Takođe, kako stoji u zakonu, kazne za krivolov ježeva kreću se od 400 do 3.000 evra, u zavisnosti od prekršaja, koji su delom opisani i u ukazu predsednika od pre nekoliko godina.

- Zabranjeno je hvatanje, držanje na brodu, pretovar, iskopavanje, transport, skladištenje, izlaganje na prodaju, nuđenje na prodaju i promet ježeva dobijenih iz ulova, sve dok su dimenzije jedinki manje od 5 cm u prečniku, bez bodlji.

Informer

 

Zašto ne treba loviti ježeve

Kako navodi sajt "Biodiversity.gr", morski ježevi imaju važnu ulogu u morskom ekosistemu. Oni su prirodni čistači morskog dna i obično se nalaze na jednom mestu, hraneći se algama i drugim beskičmenjacima koji se sporo kreću.

U nekim delovima sveta je ranije bilo primera da su ribari i kupači do te mere lovili ježeve, da je morsko dno nekontrolisano počelo da se puni celim "šumama" algi i drugim organizmima, kako su nestajali njihovi prirodni neprijatelji.

Dakle, bez obzira na to što susret sa morskim ježevima obično protiče slučajno i veoma bolno, ne bismo smeli da ih uklanjamo u situacijama kada ih primetimo, čak i ako nam inspekcija za morski ribolov ne stoji nad glavom, a jedini razlog za to jeste - mogućnost narušavanja ravnoteže u morskom ekosistemu.