23.08.2024.

13:08

Foto: Shutterstock/društvene mreže

Vesti

Doktorka zloupotrebila službeni položaj: Nevakcinisanima davala potvrde da su primili vakcinu protiv korone

Okrivljenoj se na teret stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Postoji opravdana sumnja da je Ana N. od novembra 2021. godine do januara 2022. godine iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja kao doktor u Domu zdravlja “Кovačica” omogućila uvođenje u evidencije o izvršenoj imunizaciji i izdavanje potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID 19, kao i dobijanje potvrda o vakcinaciji vakcinama Phizer-BioNTech Covid-19 Vaccine, Spunik i Sinofarm protiv Кovida 19, za sedam lica koja nisu vakcinisana.

Ona je, kako se sumnja, ranije osuđenoj M.R. kao tehničkom administrativnom pomoćnom radniku u tom domu zdravlja davala unapred popunjene saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije lica sa njihovim ličnim podacima, vrstama vakcine, koje je okrivljena pečatirala i parafirala, te joj je dala nalog da ih uvede u evidencije o izvršenoj imunizaciji u sistemu E-uprave, iako isti nisu prethodno vakcinisani, što je M.R. i učinila.

M.R. je na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela (Zloupotreba službenog položaja) zaključenog sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu, presudom Višeg suda u Beogradu u januaru 2024. godine osuđena na uslovnu kaznu od 18 meseci zatvora s rokom provere od 4 godine.

Takođe, doktor u ovom domu zdravlja P.V. na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela (Zloupotreba službenog položaja i Primanje mita) zaključenog sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu, presudom Višeg suda u Beogradu u decembru 2023. godine osuđen je na kaznu od godinu dana kućnog zatvora i oduzimanje imovinske koristi od 850 evra.