23.08.2024.

13:18

Foto: Shutterstock/S.T

Vesti

Rizikuju život da bi spasili mališane obolele od raka: Marko i Balša počinju u kajaku svoju misiju

Marko će u akciju krenuti 1. septembra, zajedno sa Balšom Zajićem iz Crne Gore, koji će ga pratiti sve vreme i zajedno sa njim veslati, voziti bicikl itrčati.

Ono što je novena u odnosu na prvobitni plan, je to da će u kajaku biti sami, sa hranom i vodom, po 10 časova na reci.

- Veslanje kreće 1. septembra u 8 časova ujutru. Bićemo na vodi po ceo dan, bez pratnje. U kajaku ćemo nositi hranu i vodu. Trebalo bi da prelazimo 40 do 50 kilometara dnevno. To će biti prva disciplina, veslanje ukupno 200 kilometara. Od Ulcinja do Tivta, kroz sve uvale. Ulazimo u veliki životni rizik. Prvo krećemo sa kajakom. Bićemo sami na vodi , po 10 sati dnevno. Za kajak nećemo imati pratnju. Prepušteni smo sami sebi, na vodi 200 kilometara - pojašnjava Marko šta ih čeka na početku misije na koju su se odvažili.

Informer

 

Oni će bukvalno rizikovati život da bi spasili decu. Kajakom će preći 200 kilometara, biciklom 1.600, a onda će pretrčati 700 kilometara.

Cilj humanitarne akcije da se donacijama sakupi novac za kupovinu važnog medicinskog aparata koji se koristi za praćenje vitalnih parametara prilikom snimanja dece obolele od raka na magnetnoj rezonanci. Reč je o aparatu za anesteziju sa pratećim pacijent monitorom i infuzionom
pumpom za upotrebu u magnetnom polju koji košta više od 100.000 evra i namenjen je Klinici za anesteziju UKC u Nišu.

Uz logističku podrsku NURDOR-a, uz podršku svih medija i svih dobrih ljudi, Marko veruje da će uraditi nešto važno za male heroje Srbije.

- Preći ćemo 200 kilometara od Ulcinja do Tivta kroz sve uvale a plan je da prelazimo od 40 do 50 kilometara dnevno. Zatim od Tivta kreće biciklistička trasa duga 1.600 kilometara, preko cele Crne Gore a zatim preko cele zapadne, severne i istočne Srbije sve do Vranja. Dnevno planiramo da prelazimo po 150 kilometara biciklom. Iz Vranja krećemo u trčanje 700 kilometara, “cik - cak” kroz celu centralnu Srbiju, do Beograda - pojašnjava Marko plan puta.

Informer

 

Podsetimo, u avgustu 2018.godine Marko je pretrčao 1.000 kilometara od Niša do Atine kako bi se sakupi 50.000 evra za lečenje tada jednogodišnje Teodore Cvetanović iz Aleksinca.
Zatim, 7.juna 2023.godine osvojio je Uhuru Peak (5.895 metara), najviši vrh Kilimandžara i to za četiri dana kako bi pomogao Vranjankama Adrijani Simeonovoj, Nadici Stošić i Snežani Stanković da sakupe novac za lečenje.

Krajem prošle godine, Marko je za 27 dana prešao i pretrčao 1.420 kilometara kroz pustinju Maroka tokom svog “Maratona za život” kako bi tada petogodišnjem dečaku iz Niša Maksimu, pomogao da sakupi više od 60.000 evra za lek.

Informer

 

Marko kaže da će pred početak akcije biti objavljenI i humanitarni računi za donacije. Takođe, on i njegov kolega iz Crne Gore, na svom putu sa sobom će nositi i kutiju, kako bi građani tokom maršrute mogli da doniraju novac.