23.08.2024.

13:57

Foto: printscreen

Vesti

Za ovim radnicima vape poslodavci u Srbiji: Burek majstorima i pekarima plata 180.000 dinara, a koliko tek nude kuvarima

Kako je objasnio Miloš Turinski sa portala "Infostud", ova zanimanja su najdeficitarnija, jer nam nedostaje stručni kadar, koji bi mogao da popuni sve te pozicije koje su otvorene na našem tržištu. Problem sa nedostatkom stručnog kadra nije vidljiv samo u Srbiji, već i u celom zapadnom svetu.

- Treba probuditi svest kod mladih da ne moraju svi nužno da završavaju fakultete, već mogu da završe i stručne škole, ukoliko žele ili vole, i imaće stabilno i sigurno zaposlenje i visoku zaradu - kaže Turinski.

Informer

Zanatlije ne samo da su dobro plaćene, nego su i prebukirane sa mušterijama.

- Za negu i lepotu, tretmane lica termini se ugovaraju mesec dana unapred. Problem je i sa majstorima, jer ne samo što ne možemo da nađemo dobrog majstora, već njega moramo i da čekamo kada je slobodan, a zatim i da platimo cenu koja je zaista visoka - kaže Turinski za Prva TV.

Objašnjava da je situacija takva jer je kod nas sve diktira sistem ponude i potražnje na tržištu.

- Koga nema, on skupo košta i dobro naplaćuje svoje usluge. Zarade za ovakve usluge idu i preko nekoliko hiljada evra. Ipak, mi iz godine u godinu imamo sve manju i manju zainteresovanost. Ove godine smo videli blage pomake u pojedinim gradovima u Srbiji. Iako je jednocifren broj i dalje onih koji upisuju te smerove, to je pomak nabolje, jer te zanatske smerove nije upisivao niko prethodnih godina - kaže Turinski.

Imamo priučene majstore, ali malo onih koji su kvalifikovani

Kako navodi Turinski, nezainteresovanost mladih da idu u majstore odrazila se na tržište, pa mi sada imamo mnogo priučenih zanatlija.

- Tržište popunjavaju priučeni majstori, koji nauče posao uz nekog iskusnijeg majstora, pa kroz neko vreme budu podjednako stručni. Nama sada nedostaju i vozači C kategorije, a tu su i automehaničari, vodoinstalateri, stolari, frizeri, devojke koje rade nokte, ugostitelji o kuvari - kaže Turinski.

Plate do 300.000 za određene profesije

Prosečna plata za zanatlije je 125.000 dinara, kaže Turinski, ali ima i onih koji nude i po 2.000 evra i više za određena zanimanja. Oni koji rade i privatno neretko mogu da izađu i na 10.000 evra, kažu neki podaci.

- Mi smo imali oglase gde se nudilo 2.000 evra i moguće stanovanje ako niste iz Beograda. Ali prosečno, kada sve saberete i oduzmete, vi dobijete neku cifru od 120.000 mesečno. Međutim, imali smo oglase da je za električara nuđena cifra od 150.000 dinara. Imali smo oglase de se tražio majstor za burek i pekar za zaradu id 180.000 dinara, što je 1.500 evra - kaže Turinski.

Navodi još jedan zanimljiv primer gde se za šefa kuhinje nudila plata od skoro 3.000 evra.

- Za šefa kuhinje u jednom restoranu u Novom Sadu nudila se zarada od 300.000 dinara. To je stvarno visoka zarada, pogotovo za naše uslove. Međutim, za nju vam treba i iskustvo kako biste biti kvalitetni - kaže Turinski.

Napominje da ovakva situacija nije samo u Srbiji, već i u drugim delovima Evrope.