23.08.2024.

15:33

Foto: Shutterstock

Vesti

Unapređenje predškolskog obrazovanja i vaspitanja: Glavna tema bezbednost!

Pašić je rekao da je cilj tih sastanaka unapređenje uslova predškolskog vaspitanja i obrazovanja i najavio da će, posle skupa u Beogradu, oni biti održani i u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Užicu i Kragujevcu. Dodao je da se sastanci održavaju u dogovoru sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

Teme sastanka su izmene podzakonskih akata, unapređivanje profesionalnih kompetencija zaposlenih, projektne aktivnosti, unos i ažuriranje podataka u JISP-u, pripremljenost ustanova za početak radne godine, unapređivanje bezbednosti dece i zaposlenih, kao i aktivnosti usmerene na zajedništvu, toleranciji i inkluzivnoj praksi.

- Cilj sastanaka je da upoznamo kolege iz predškolskih ustanova u vezi sa izmenama zakonske legislative. Značilo nam je, takođe, da čujemo i njihovo mišljenje, kako oni vide celokupnu situaciju, koji su to akti koje je moguće menjati i kako da napredimo uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja - rekao je Pašić.

Informer

 

Dodao je da je formirana radna grupa pri vladi koja se bavi predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, gde su predstavnici različitih ministarstva, predstavnici kabineta predsednika vlade, kao i predstavnici sindikata.

- Takođe, jedna od tema je i unapređenje bezbednosti dece i zaposlenih, zatim početak nove radne godine, izazovi sa kojima se kolege susreću, stručno usavršavnje i profesionalne kompetencije - kazao je on.

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić rekla je da je grad u protekloj godini radio na proširenju kapaciteta u vrtićima i istakla da po prvi put u Beogradu nisu imali liste čekanja u četiri opštine, kao i da veruje da su roditelji zadovoljni rezultatima konkursa.

- Novoprimljena deca u naše ustanove će sa ushićenjem i radošću krenuti u vrtiće kojih u Beogradu ima 318, širom svih 17 gradskih opština. Sada ćemo proći te završne pripreme, ali u suštini smo svi spremni - navela je Čamagićeva.

Informer

 

Prema njenim rečima, za vrtiće nije bilo nikakvog raspusta, kolege su vredno radile tokom čitavog leta i spremno čekaju mališane.

- Važno je da kažemo da će i ove godine državni vrtići, odnosno boravak dece u državnim vrtićima biti potpuno besplatan za sve roditelje, a da subvencija za boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama ostaje 33.000 dinara - kazala je ona i dodala da je cena fiksna, kao i da se ne umanjuje bez obzira na broj dolazaka dece.

Direktorka PU "Zvezdara" Milica Pavlović navela je da su spremni za novu radnu godinu, da su pripreme tekle tokom čitavog leta, od formiranja grupa pa sve do rasporeda rada vaspitača, kao i da je napravljen raspored osoblja.

- Sve je spremno za 2. septembar da dočekamo, kako naše stalne, tako i nove mališane koji su upisani u novoj radnoj godini. Predškolska ustanova Zvezdara u svom sastavu ima ima 28 objekata, upisano je blizu 6.500 hiljada dece - istakla je ona.

Informer

 

Navela je da imaju oko 1.018 zaposlenih, ali da se taj broj menja u zavisnosti od doba godine.

- Imamo 320 vaspitnih grupa i sve su pripremljene za početak radne godine, a u odnosu na prošlu godinu, imamo četiri grupe više - kazala je ona.

Osim Pašića, sastanku su prisustvovali i prosvetni savetnik Školske uprave Beograd Dušica Čolaković, prosvetni savetnik ŠU Valjevo Katarina Petrović, direktori i predstavnici predškolskih ustanova sa teritorije ŠU Beograd, kao i direktori i predstavnici predškolskih ustanova sa teritorije ŠU Valjevo. (Kraj) mb/aut