24.08.2024.

10:14

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Vesić: Do sredine 2025. godine na putevima u Srbiji biće 164 električna punjača

Ministar Vesić je pre godinu dana pokrenuo inicijativu da putevi budu bolje opremljeni elektro-punjačima, a u tom cilju, izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ukinute su dozvole i sve što je smetalo da bi se taj posao i realizovao. 

"Danas sa ponosom mogu da kažem da ćemo do aprila, a najjkasnije do maja 2025. godine na mreži auto-puteva imati 164 elektro-punjača. Trenutno imamo osam, a u toku je postavljanje 10 punjača, na pravcima od Šida prema Beogradu, od Beograda prema Nišu, od Niša prema Preševu, kao i od Beograda do Novog Sada i od Niša prema Dimitrovgradu“, rekao je Vesić.

Navodi da se još 16 elektro-punjača postavlja na dva nova auto–puta, Miloš Veliki i Ruma – Šabac, kao i na brzoj saobraćajnici Šabac – Loznica.

"Sa osam postojećih, i tih novih 26 koje postavljamo, imaćemo vrlo brzo ukupno 34 električna punjača", precizirao je ministar.

Prema Vesićevim rečima, u novembru će početi realizacija projekta "zelenih stanica" koje će biti na 16 lokacija na auto-putevima, na kojima će se nalaziti između pet i 20 elektro punjača. Tender za ovaj projekat JP "Putevi Srbije" sproveli su prošle godine.

"U novembru će se postaviti prvih šest stanica, a zatim je u planu da se do maja, svakog meseca postavljaju po dve, pa ćemo na 'zelenim stanicama' imati novih 80 punjača. Ukupno, biće 114 elektro-punjača", rekao je Vesić. 

Podsetio je da benzinske pumpe na auto-putevima imaju obavezu po zakonu da na četiri mesta za točenje goriva, imaju jedan elektro-punjač.

"Benzinske pumpe će do aprila imati svojih 50 punjača. Kada se sve to sabere, imaćemo ukupno 164 električna punjača, odnosno po jedan na 6,2 km auto-puta, dok danas imamo po jedan na 17 kilometara puta.  To će Srbiju u Jugoistočnoj Evropi svrstati među zemlje čiji su auto -putevi najbolje opremljeni elektro-punjačima", naglasio je ministar Vesić. 

Time se Srbija, dodaje, približava evropskom proseku, jer je cilj države da stimuliše korišćenje električnih automobila.

Vesić je naveo i da će izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja i Zakona o putevima biti regulisana posebna boju tablica za električna vozila, kao i njihove nalepnice. 

"Omogućićemo i dodatni popust na putarinu za električna vozila i ono sto je najvažnije omogućićemo da lokalne samouprave mogu da daju popuste, odnosno besplatne sate za parkiranje", kazao je Vesić i dodao da na taj način država želi da pokaže vozačima eletričnih automobila da ih podržava sa kompletnom infrastrukturom.

Vesić je rekao i da će novi punjači koji će se postavljati biti jačine čak do 300 kilovata, odnosno "super brzi", za razliku od sadašnjih koji su jačine 75 kilovata, a kako vreme bude prolazilo, i postojeći će se pojačavati, pa će i oni  biti bolji i efikasniji.

Pored toga, naveo je i da su "Putevi Srbije" pokrenuli akciju postavljanja pet elektro punjača u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Kraljevu, pa će ovih pet gradova po prvi put dobiti brze elektro-punjače  na magistralnim putevima.

"Na taj način doprinosimo boljem razvoju Srbije, u kojoj su počeli da se proizvode električni automobili, najavljuju se nove fabrike električnih automobila, pre svega u Loznici. Mi ćemo raditi sve da naši putevi budu opremljeni. Time dajemo doprinos smanjenju zagađenja, idemo ka tome da ljudi mogu lakše da se opredele za kupovinu električnog automobila i pokazujemo da Srbija ne samo da se razvija infrastrukturno, već da drži korak sa svetom kada je u pitanju zaštita životne sredine“, zaključio je ministar Vesić.