Autor: Informer.rs

24.08.2024.

15:03

Foto: Shutterstock

Vesti

Srpkinja kupovala na Temu, pa joj stigla poruka zbog koje je ostala bez 30.000 dinara: Čuvajte se ove prevare!

Korisnik društvene mreže Reddit podelio je sa ostalima da je njegova majka bila meta prevare. Ujedno upozoravajući druge, zanimalo ga je i da li će njegova majka moći da povrati novac. Evo šta je pošlo po zlu.

Kako je korisnik pojasnio, njegova majka je poručila robu sa Temu-a u vrednosti 2.000 dinara. Nakon 4 dana, kako tvrdi, stigla je poruka sledeće sadržine:

- Neuspešna dostava na vašu adresu, doplatite jos 30 dinara danas, u suprotnom paket će biti vraćen - jasno je da je ovo klasičan vid prevare, ali žena je ipak uplatila - ostatak priče verovatno znate.

- Naravno ona uplati, skinuto je 1.000 puta više od 30 dinara - dodaje korisnik koji poručuje da je žena zvala banku, te da joj je poručeno da su poslali zahteva da se vrati novac i prijavili finansijsku prevaru. Zanimalo ga je i da li ima šanse da se taj novac vrati ili je pak trajno izgubljen.

Informer

 

Kako da znate da ste žrtva prevare?

Objava je za kratko vreme prikupila mnogo komentara, a među prvima je upravo onaj koji ističe da u svakom mejlu koji se dobija od Temu-a stoji prilično velikim slovima ,,ako vam neko traži dodatne pare za dostavu, to je prevara".

- Pare će najverovatnije biti vraćene, i to je između ostalog poenta kreditne kartice - dodaje korisnik.

Drugi pak dodaje da se ovakve poruke šalju "random" i da se ponekad poklopi sa nečijim naručivanjem. Odnosno da poruka ove sadržine da nema veze sa Temu-om kao sajtom već da je po sredi klasičan "phishing scam".

- Samo u poslednjih mesec dana sam primio 5 takvih poruka, a ništa nisam naručio; Isto, potvrđuje još jedan korisnik.

Podsetimo, Temu ne naplaćuje dostavu preko određenog iznosa (što dobijate kao informaciju pre same potvrde kupovine) tako da vam to u startu govori da je reč o prevari.