24.08.2024.

18:24

Foto: printskrin

Vesti

Srbi na meti internet prevara! Hitno se oglasio MUP: Evo kako da se zaštitite od lažnih prodavaca koji vas na ovaj način varaju

Broj prevara putem interneta, pogotovo na društvenim mrežama od kojih se izdvaja Fejsbuk, počeo je značajno da raste.

Upravo zbog toga MUP je izdao apel u kojem je do detalja objasnio na koji način građani Srbije mogu da se zaštite od potencijalnih prevaranata.

Jedan od načina zaštite je da se prilikom kupovine putem interneta koriste bankovne kartice samo za tu svrhu.

Kako navode u saopštenju, prevare se vrše na način da počinioci kreiraju lažne stranice na društvenim mrežama na kojima se reklamira prodaja obuće po značajno nižim cenama od tržišnih.

Informer

 

Prilikom navodne prodaje, odnosno kupovine, od građana se traže podaci o bankovnim karticama u cilju plaćanja artikla (broj kartice, cvv kod, period važenja kartice), te se nakon toga vrše transferi novca sa računa građana na različite servise za onlajn plaćanja i tranfer novca širom sveta, a naručena obuća nikad ne bude isporučena.

Iz MUP RS savetuju građane da prilikom kupovine putem interneta budu oprezni, te koriste samo sigurne i proverene sajtove za onlajn kupovinu.

Takođe, jedan od načina zaštite je da se prilikom kupovine putem interneta koriste bankovne kartice samo za tu svrhu, koje nisu povezane sa ostalim njihovim računima.

Ukoliko građani smatraju da su žrtve ovog oblika prevare, potrebno je da o tome odmah obaveste banku izdavaoca kartice u svrhu blokiranja kartice i pokušaja povrata novca, te da slučaj prijave policiji.