25.08.2024.

13:42

Foto: printscreen RTS

Vesti

Odlučila da sledi svoje snove: Život u Beogradu zamenila šivaćom mašinom u rodnoj Medveđi

Kad posao ne pruža užitak, a život donosi stres vreme je za promenu i povratak. Olivera Stanković imala je hrabrosti da posluša srce. Zato smatra uspehom odluku da se posle 13 godina provedenih u prestonici vrati u rodnu Medveđu.

"Osetila sam veliku snagu i želju i volju da je možda vreme da započnem svoj privatni posao i da sve one svoje kreacije, zamisli i ideje realizujem u stvarnosti", ističe Stankovićeva.

Krenula je od nule. U stvaranje sopstvenog brenda uložila je ušteđevinu i sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje. Tržištu će najpre ponuditi trenerke i dukserice. Od dizajna, preko šablona, krojenja, šivenja sve je njenih ruku delo.

Informer

"Osećaj da sama na toj mašini stvaram jedan odevni komad koji će neko kupiti i nositi je nešto što mene apsolutno ispunjava, mogućnost stvaranja", ističe Olivera Stanković.

Obuka prve radnice je počela. Dijana za mašinom nikada nije sedela, ali volja i prijatna reč su presudne. Majci četvoro dece koja je u Medveđu preko Novog Sada došla iz rodne Gračanice posao i te kako znači.

Radnica Dijana Nedeljković kaže da je Oliveri rekla da ne ume ni ručno da šije i da misli da će to biti problem."Odgovorila mi je ‘Dijana, naučićeš sve i ja nisam znala, naučila sam sve tako da ćeš i ti samo treba volja‘".

Za još tri mašine i nekoliko radnica potrebna pomoć države

Oliverin san je da kupi još tri mašine i zaposli još nekoliko žena jer samo tako može u obimniju i isplativiju proizvodnju. A za taj korak neophodna je podrška države.

Država treba da obrati pažnju na ljude koji rade u malim sredinama, a nemaju mogućnosti a imaju veliku volju i želju da rade. To je momenat kada treba pristupiti i podržati takvu osobu", naglašava Stankovićeva.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović kaže da država stavlja akcenat na proizvodnju i sredstva koja su namenjena kupovini opreme i repromaterijala ku funkciji dalje proizvode.

"Pratimo ideje, osluškujemo ih i na terenu, često i jesmo na terenu, razgovaramo kako bismo naše programe prilagodili njima", dodaje Mesarovićeva.

Vreme je najvredniji resurs, kaže Olivera, a ono ovde ima drugačiju dimenziju. Poziv upućuje mladim, kreativnim, obrazovanim ljudima da je slede jer je život među svojima u raskošnoj prirodi privilegija.

"Važno je da jedete zdravu hranu, da ste okruženi ljudima koje volite i da radite posao koji volite", zaključuje Olivera Stanković.