25.08.2024.

14:50

Foto: Foto: Pexels, PngWing

Vesti

Lepe vesti: Subvencije i za prirodne livade, pašnjake i zemljište za koje nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi

Dodao je da su subvencije povećane i stočarima i da su veće nego u zemljama Evropske Unije. Vlada privodi kraju zakon koji će omogućiti subvencije za zemljište sa nerešenim imovinskim pitanjima, a podsticaji će se davati i za livade i pašnjake.

To što subvencije po hektaru nisu vezane za uslovno grlo stoke nije propuštena šansa za razvoj stočarstva, smatra Danilo Golubović, savetnik premijera za poljoprivredu.

Kaže da će oni koji su se u aprilu prijavili za subvencije za priplodne junice dobiti dodatnih 100.000 dinara za prvotelke.

Od 2025. godine podsticaće se i junice tovnih i mlečnih rasa sa 55.000 dinara. Zahtev za regres od 150.000 dinara za kupovinu priplodne junice Vlada još razmatra.

"Isto se vrši analiza, a cilj je ustvari da prirodne livade i pašnjaci isto budu nosioci subvencija ako su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, tu će ako se usvoji minimum da bude da imaju jedno uslovno grlo po hektaru", rekao je Golubović.

Analiziraju se i izdvajanja za subvencionisano gorivo i to za svaku granu agrara posebno. Različite će biti subvencije i u odnosu na status aktivnosti poljoprivrednika, pa će se dodatno stimulisati oni koji žive isključivo od te proizvodnje. U toku je i rad na zahtevu za isplatu subvencija za korišćenje zemljišta bez pravnog osnova.

"Tamo gde nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi formirana je komisija, tražimo adekvatan pravni osnov da i ovakav način korišćenja bude stavljen pod sistem dobijanja podsticaja. Što se tiče vlasnika parcela upravo se traži pravni osnov dogovorom dveju strana i dat je rok do kraja septembra da ovo pitanje bude rešeno", rekao je Golubović.

Savetnik premijera kaže da su subvencije poljoprivrednicima značajno povećane, da ministarstvo poljoprivrede ima drugi najveći budžet u vladi.

Navodi da su podsticaji razvojna kategorija ali da će se deo subvencija koristiti za sanaciju štete od suše.