26.08.2024.

09:01

Foto: Shutterstock

Vesti

Uskoro nova fabrika u Srbiji: Sve se sprema za nemačkog investitora

Nakon dodele zemljišta Opštini Priboj, od strane Direkcije za imovinu Republike Srbije, na lokaciji dela Mašinske obrade FAP-a prema Mostini, nephodno je da nadležni organi Opštine, donesu odgovorajuće odluke, pa se ova tačka tako našla i na dnevnom redu 11. sednice Opštinskog veća.

"Veliko hvala državi Srbiji, koja nam je preko Direkcije za imovinu, prenela veliku površinu zemljišta u vlasništo Opštine Priboj, koje sutra treba da ponudimo potencijalnom nemačkom investitoru za gradnju fabrike, gde bi bilo zaposleno najmanje 100 radnika. Pored toga, i FAP će, kroz ovu investiciju, dobiti sedam ipo miliona evra, za gradnju farabare i peskare, koje do sada nije imao, što će u značajnoj meri proširiti kapacitete i podići potencijal ovog kolektiva", rekao je Lazar Rvović, predsednik Opštine Priboj, prenosi eKapija.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, Priboj će uskoro dobiti novog investitora i novu fabriku, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Nova fabrika gradiće se u delu pogona Mašinske obrade FAP-a, a proizvodiće delove za autoindustriju.

U pitanju je zemljište na nekoliko katastarskih parcela, a kod dve se mora promenita i namena, da bi se zemljište moglo staviti u promet, odnosno ponuditi potencijalnom investitoru.

"Dve parcele od 3.600 kvadrata imale su do sada javnu namenu, koje su imale komunalnu funkciju, i kao takve nisu mogle biti stavljene u promet. Promena njihove namene, iz javne u ostalo građevinsko zemljište, omogućiće stavljanje u promet i ovih parcela", ističe urbanista Ekrem Hodžić.

Rok za izmenu ovog Plana je tri meseca, a pribojski većnici utvrdili su i predlog odluke o redovnom usklađivanju Prostornog plana Opštine Priboj sa Zakonom o planiranju i izgradnji, za šta je ostavljen rok od šest meseci.