26.08.2024.

15:07

Foto: Foto: Printscreen/Instagram/grckainfo

Vesti

Turisti iz Srbije na Eviji i Tasosu imali bolan susret sa vlasuljama: Anemona koja liči na travu opekla devojčicu! (VIDEO)

Pre nekoliko dana dečak je na Tasosu iz mora izvadio kamen na kom se nalazila anemona, nenamerno ga prislonio sestri uz nogu i morska anemona je opekla devojčicu.

- Opekotine od vlasulja ili morskih sasa (anemona) izazivaju neprijatnu bol. Vlasulje nisu morske trave iako dosta liče na njih, već pripadaju istom rodu kao i meduze i imaju slične žarne ćelije - navodi Grčka info.

Pri dodiru s vlasuljom nakon nekoliko minuta na koži se pojavljuju crvenoružičasti tragovi koji mogu biti vidljivi i bolni od 24 sata do nekoliko dana.

- Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza. Plikove koje je nanela anemona isprati isključivo morskom vodom (da bi se uklonile žarnice koje ostaju na koži), dok u slučaju većeg bola treba staviti ledenu oblogu (kockice leda uvijene u krpu). U najbližoj apoteci kupite neku od krema za ovakve situacije - farmaceut će vam dati preporuku koju kremu je najbolje da uzmete - savetuje Grčka info.

Saveti za ublažavanje bola

Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom ili gaza sa alkoholnim sirćetom (sirće treba razblažiti sa vodom u odnosu 50:50).

- Ako je zahvaćeno područje manje, treba staviti antihistaminik (kremu protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta). Jedna od njih koju možete kupiti u Srbiji pre nego što krenete na letovanje je Synopen ili neku drugu mast, a u Grčkoj u apoteki možete potražiti takođe neku od krema ili stikova na bazi amonijaka - navodi Grčka info.

Dodaje se da je poželjno za svaki slučaj posetiti lekara.