27.08.2024.

12:27

Foto: printskrin

Vesti

Već početkom septembra niže cene! Evo koji su proizvodi u pitanju

Posle sastanka predstavnika najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji sa premijerom Milošem Vučevićem i resornim ministrima privrede i trgovine proteklih dana, dogovoreno je da se ova akcija organizuje što pre kako bi došlo do stabilizacije cena određenih prehrambenih proizvoda na tržištu u odnosu na region i uticalo na standard građana.

Na spisku proizvoda koji će ubuduće imati niže cene naći će se opet osnovne namirnice poput mleka, jogurta, mlečnih i mesnih prerađevina, artikala za ličnu higijenu, ali i neki drugi proizvodi koji do sada nisu imali oznaku „Bolja cena”.

Inače prošlogodišnja akcija je, kako je to više puta rečeno iz resornog ministarstva trgovine, značajno doprinela obaranju cena i inflacije sa 16,5 odsto, koliko je iznosila u jednom trenutku.

U novim okolnostima, smatraju nadležni, nova mera i akcija, sa još više sniženih proizvoda i atraktivnijih cena, trebalo bi da ima isti efekat.

Kako se saznaje, na sastanku je bilo reči i o visokim trgovačkim maržama, a čule su se i zamerke da su pojedini proizvodi značajno jeftiniji u regionu i EU nego kod nas.

– Ideja je da se ovog puta cene snize na većem broju artikala, i to u što kraćem roku, pa verujem da će to biti već početkom septembra – kaže sagovornik lista iz trgovine koji je prisustvovao ovom sastanku.

Informer

 

Trgovci su opet ponovili da visoke cene nisu rezultat samo visokih marži, kako se to stalno govori, nego i ulaznih, proizvođačkih cena koje su, navodno, visoke.

Nije prvi put da se loptica prebacuje u dvorište proizvođača, koji su u razgovoru rekli da u poslednjih godinu dana nije bilo značajnijih poskupljenja, a da je lako proveriti ko koliko zarađuje na tržištu.

– Dovoljno je da se pogledaju rezultati završnih računa i bilansi i biće jasno ko koliko zarađuje. Nekorektno je tvrditi da su proizvođači krivi za visoke cene, jer svi znamo da se trgovci ne odriču marže ni u jednoj opciji. Imaju faktorne i vanfaktorne rabate koji se ne vide i naplaćuju se kvartalno i godišnje. Oni zidaju marže i ne mogu biti na gubitku – kaže sagovornik iz proizvodnje hrane. On smatra da je ključni problem u tome što su proizvođači ograničeni samo na tržište Balkana, a lanci su isti i svuda su prisutni, u većini tih zemalja su isti kupci i zato to trgovci koriste.

Informer

 

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazalo da je celokupna delatnost proizvodnje prehrambenih proizvoda u prvih šest meseci 2023. godine imala prosečnu stopu bruto marže od 54,1 odsto (51,3 u prvih šest meseci 2022) i bila je 3,6 puta veća od prosečne bruto marže u trgovini na malo (prehrambenim proizvodima), gde je iznosila 14,9 odsto. Tada je uočeno da visoke stope bruto marže imaju one grane delatnosti i proizvodnje prehrambenih proizvoda koje imaju visok udeo indirektnih troškova. Najviša stopa bruto marže, prema ovom istraživanju, zabeležena je u proizvodnji pekarskih proizvoda i testenine od 98,8 odsto.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najavio je da će u narednih nekoliko dana vlada saopštiti konkretne mere za, kako je naveo, pravičnije cene najpotrebnijih životnih namirnica.

– Mislim da ćemo imati dobre mere – izjavio je, dodavši da država ne može i neće da ugrozi mogućnost trgovcima da rade, ističući da predstavnici devet kompanija koje su bile na sastanku zapošljavaju više od 50.000 ljudi.

– Niko ne treba to da ugrožava i imaju prava na profit, ali mi smo birani od strane građana da vodimo računa i o cenama – rekao je i dodao da će pokušati i da se uradi analiza o tome šta sve utiče na krajnju cenu.

– Profit je okej, ali ja ne mogu da podržim ekstraprofit, iako ne mogu da kažem u ovom trenutku da trgovci imaju ekstraprofit. Neko u tom lancu ima profit koji bi mogao da bude za nijansu korigovaniji, a da mu ne bude ugroženo poslovanje –  naveo je predsednik Vlade Srbije.