28.08.2024.

09:31

Foto: printscreen RTS

Vesti

Celo selo 10 godina čekalo Lanino rođenje: Roditelji presrećni, ali ih muči jedna stvar (FOTO)

Kao u selu Veliki Krčimir gde se posle deset godina rodila prva beba. Velika je to vest i za opštinu, s obzirom na to da će ove godine u prvi razred u Gadžinom Hanu krenuti samo 20 mališana.

Lana ima dva meseca. Roditelji Milica i Darko Đorđević su presrećni, iako svesni da će Lani ubrzo, kao i njima, nedostajati društvo.

"Sada je super osećaj, mnogo je lep", navodi Milica Đorđević, Lanina mama.

Otac Darko Đorđević kaže da trenutno ne rade ni supruga ni on.

"Trenutno smo nezaposleni i supruga i ja. Čuvamo bebu. Za sada možemo ovako, a za dalje ne znamo", dodaje Đorđević.

Informer

Đorđevići su među mlađima u selu, u kojem je posle Drugog svetskog rata živelo više od 1.500 ljudi. Danas - tek stotinak.

"Kod nas u prodavnicu uđe dnevno oko 40 osoba, proda se maksimum 30 do 35 komada hleba. Prosečna starost stanovništva u selu je 70 godina. Nema mladih ljudi, nema dece, nema škole, ukinuta je. Ambulanta radi, doktor dolazi dva puta nedeljno", navodi prodavac Miroslav Milenković.

A nije tako bilo, priseća se Ljubiša Janković, u njegovo vreme je, kaže, u školu išlo 700 dece iz nekoliko okolnih sela.

"Svi se iselili, nije bilo puta, samo makadam, i ljudi su počeli da se iseljavaju negde oko 1979-80.", kaže Janković.

Iseljavaju se i dalje. Gadžin Han je razuđena opština u podnožju Suve planine, nema srednju školu, i to je prvi razlog zbog kojeg mnoge porodice odlaze u Niš.

"Najčešći razlog za odlazak su generalno prevoz dece sa obzirom n to da ih ima tako malo, linije, polasci su sve ređi karte su preskupe. U prvi razred ove godine polazi na celoj teritoriji dvadesetak dece", kaže Milica Stanković, zamenica predsednika Opštine Gadžin Han.

Lana Đorđević će u školu krenuti 2031. godine.