28.08.2024.

13:56

Foto: Insajder

Vesti

Sutra počinje drugi upisni rok na fakultetima: Evo gde ima najviše slobodnih mesta

Za drugi upisni rok, na Univerzitetu u Beogradu ostalo je 3.781 mesto - 2.085 za školovanje o trošku države, i 1.696 mesta za studente koji će se sami školovati.

- Najviše slobodnih mesta ima na pojedinim fakultetima tehničko-tehnoloških nauka. To su Rudarsko-geološki fakultet, Šumarski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Tehnički fakultet u Boru. Ima dosta mesta na nastvaničkim fakultetima na prirodnomatematičkim naukama - kaže prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

U ovom roku upisuju se i studenti koji dolaze iz inostranstva, kao i brucoši na osnovu afirmativnih mera.

- Što se tiče afirmativnih mera, upisuju se studenti romske nacionalnosti i studenti sa invaliditetom. Tu smo popunili skoro sva mesta, u junskom upisnom roku, upisali smo 94 studenta po afirmativnim merama i ostalo je još nekih šest-sedam mesta za drugi upisni rok. Ovo je sada upisni rok gde mogu da konkurišu i srednjoškolci i gimnazijalci koji su završili studije u inostranstvu, pa ćemo da vidimo kakvo je interesovanje za upis na naše fakultete - rekao je Filipović.

Tamo gde ostane slobodnih mesta i posle drugog upisnog roka, organizovaće se i treći rok.

- To smo malo promenili u politici upisa koja je usvojena u januaru. Za treći upisni rok će biti potrebno samo da fakultet, kod kojih je ostalo upražnjenih mesta, obavesti univerzitet i automatski raspiše i treći upisni rok - rekao je prof. Filipović.

Treći upisni rok počinje od 14. septembra i morao bi da se završi 26. septembra, kako bi obezbedili svim brucošima da startuju prvog oktobra sa nastavom.

Na 20 studijskih programa su popunjena sva mesta u prvom upisnom roku.

Slobodnih mesta nema na ETF-u i FON-u, arhitekturi, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Fakultetu bezbednosti. Nadležni apeluju da se upisuju isključivo akreditovani programi.