28.08.2024.

13:59

Foto: N.B.

Vesti

Sremska Mitrovica prva u Srbiji obezbedila plate za roditelje-negovatelje! Majka hrabrost Jelena Žilić, sama brine o nepokretnom Luki

Gradske vlasti Sremske Mitrovice prve u Srbiji donele su odluku o platama za roditelje, koji se sami 24 sata brinu o svojoj teško oboleloj deci! Među njima je Jelena Žilić (45) iz Martinaca, koja dvadeset godina sama vodi brigu o nepokretnom Luki, bez mogućnosti da se zaposli i ostvari penziju! 
Isto toliko godina hrabro se, zajedno sa drugim roditeljima teško obolele dece, bori za usvajanje Zakona roditelj-negovatelj, već godinama pred poslanicima republičkog parlamenta. 
Luka je prilikom rođenja pretrpeo teške povrede mozga, usled čega je došlo do cerebralne paralize, epilepsije i spastične distonije.

Ne može da se kreće, ne govori, ima epi-napade i pored propisane terapije, zbog spastične distonije pije, između ostalog i veću količlinu sedativa.
Zbog nemogućnosti gutanja hrani se preko gastro stome, pri čemu ga majka Jelena hrani pet puta dnevno unoseći putem šprica blendiranu hranu preko katetera u želudac.

Informer

 

-Sama brinem o svom sinu ovako već 20 godina. Imam majku od 72 godine, koja malo pripomogne oko ručka, sve ostalo sama radim, pazim ga i negujem 24 sata dnevno. Završila sam Višu školu za vaspitače, ali silom prilika, život je tako hteo, zbog danonoćne posvećenosti Luki nemam ni dana radnog staža. Mi, roditelji dece sa najvišim stepenom telesnog oštećenja nemamo nikakve mogućnosti ni za skraćeno radno vreme. Veoma sam aktivna u borbi za prava roditelja, godinama tražimo usvajanje Zakona o pravima roditelja-negovatelja, čiji predlog čeka u skupštinskoj procedure - kaže Jelena, napominjući da borbu vodi isključivo kao majka, ne pripadajući niti jednoj političkoj opciji.
O borbi za prava roditelja teško obolele dece lično je upoznala sadašnjeg gradonačelnika Sremske Mitrvice Branislava Nedimovića, koji je boravio u njenom domu u Martincima upoznavši se sa Lukom.
- Ko god ima srce i zdrav razum kada dođe kod nas, ne može ostati ravnodušan. Zahvaljujem se ovim putem lokalnoj samoupravi i gradskim vlastima što su prepoznale naš problem i usvojile Odluku o platama za nas roditelje teško obolele dece, koji se sami o njima brinemo 24 sata. Naravno, moja i borba drugih roditelja za usvajanje Zakona o pravima roditelja-negovatelja, ovim ne prestaje. Nadam se da će ova Odluka Grada Sremska Mitrovica biti zamajac da poslanici republičkog parlamenta konačno usvoje zakon, kao što je slučaj sa svim zemljama u regionu. Donošenjem ovog zakona roditelji teško obolele dece dobijali bi platu i ostvarivali sva prava iz radnog odnosa, što ne treba mešati, naglašava Jelica, sa pravom korisnika na tuđu negu i pomoć. Nakon usvajanja Zakon roditelj-negovatelj sledi donošenje podzakonskih akata u cilju regulisanja usluga socijalne zaštite, kao što su servisi podrške negovateljica i fizioterapeuta. Iz gradskog budžeta sredstva za 30 roditelja -negovatelja!
- Na osnovu Odluke o ostvarivanju statusa roditelj-negovateljm usvojenoj na poslednjoj sednici Skupštine grada, svi roditelji koji se sami brinu o svojoj teško oboleloj deci sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, mogu nadležnim službama uputiti zahtev za dobijanje plate u iznosu republičke minimalne zarade, uvećanu sa porezeima i dopinosima. Grad će formirati komisiju, u sastavu i pravnik, defektolog i lekar specijalista, koja će utvrditi ko ispunjava kriterijume. Radi se o roditeljima koji 24 sata brinu o svojoj teško oboleloj deci, koja zbog stepena oštećenja ne mogu da pohađaju Dnevni boravak, Predškolsku ustanovu, osnovnu i srednju školu. Takvih roditelja, prema našoj evidenciji, na tertoriji Grada ima tridesetak - rekao je Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu.