29.08.2024.

09:35

Foto: Shutterstock

Vesti

Nisu poznati samo po krompiru: Evo kolika je cena smeštaja u prvoj vazdušnoj banji u Srbiji

Pored toga, ova opština se može pohvaliti još jednim blagom, a to je istoimena vazdušna banja, koja je prva u Srbiji ponela tu titulu uredbom Vlade Republike Srbije 2000. godine.

Ivanjica se nalazi na 480 metara nadmorske visine i zahvaljujući geografskom položaju i jedinstvenoj klimi - vazduh je izuzetno čist - pa se smatra blagotvornim za one koji boluju od plućnih bolesti, ali i za sportiste.

Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Ivanjica. Osnovana je 1978. godine kao prva i jedina banja bivše SFRJ za lečenje Anemije, navodi se na njihovoj zvaničnoj stranici.

Informer

U ovoj vazdušnoj banji se uspešno tretiraju povrede i oboljenja lokomotornog sistema, bolesti respiratornog sistema, reumatske bolesti i neka onkološka oboljenja. Medicinske usluge podrazumevaju fizikalnu terapiju, internu medicinu, hematologiju i laboratoriju i pulmološku rehabilitaciju.

U okviru Bolnice postoji 170 ležajeva u turističkom delu, među kojima su i sobe i apartmani. Smeštaj u Ivanjici se još može naći u nekom od lokalnih hotela ili u nekom privatnom objektu. Popularan je još i smeštaj u seoskim domaćinstvima koja se profesionalno bave turizmom.

Smeštaj u Ivanjici

Pretraživali smo aktuelnu ponudu na internetu pred septembarsku sezonu i pronašli smo apartmane po ceni od 20-26 evra koji su slobodni prvog vikenda u septembru, dok je prosečna cena oko 35 evra.

Na primer, dvokrevetna soba "sa bračnim krevetom i pogledom na planinu", kako je navedeno u oglasu, može da se iznajmi za 26 evra. Studio apartman može da se nađe za 30 evra.

U zavisnosti od opremljenosti i komfora koji pruža, ima i skupljih apartmana koji koštaju oko 50-60 evra za noć.

Vila se može iznajmiti za 70 evra, a doručak je uključen u cenu smeštaja.

Atrakcije Ivanjice

Pored uživanja u zdravoj i domaćoj hrani I odmoru u ovoj srpskoj banji, posetioci ovog kraja mogu da dožive i neke od brojnih kulturno-istorijskih lokaliteta. Prvi na listi za obilaske jeste takozvani Rimski most u selu Kumanica, odnosno stari kameni most preko reke Moravice, odnosno Zapadne Morave. Manastiri Kovilj i Pridvorica su takođe su posebna preporuka za posetu.

Nezaobilazna turistička atrakcija jeste i Hadži-Prodanova pećina, koja je dobila ime po Karađorđevom vojvodi. Nalazi se u dolini Rašćanske reke, a udaljena je 7. kilometara od Ivanjice na putu za Guču na nadmorskoj visini oko 600 metara.