29.08.2024.

15:05

Foto: RINA

Vesti

"Pored nje nam nije trebalo more, bilo je bolje nego u Budvi!" Mataruška banja opet sija punim sjajem: Skoro pola miliona evra izdvojeno za revitalizaciju!

Bila je jedna od najposećenijih turističkih lokaliteta sve do trbulentnih devedesetih godina, kada je ova banja postala utočište za raseljena lica. Godinama je sve više propadala i postala ruglo, što je Kraljevčanima jako teško palo.

- Banja je za nas bila pravi raj, puna naroda, puna života. Pored nje nije nam trebalo more, bilo je dinamičnije nego u Budvi. Kada je počela da propada to nam je jako teško palo i te slike zauvek će nam ostati urezane u sećanju - kaže Bojan Todorović iz Kraljeva.

Međutim, sudeći po novim planovima, sve su prilike da će Mataruška banja opet doživeti staru slavu. Za njenu revitalizaciju Evropska Unija donirala je 360.000 evra kroz program EU PRO PLUS, dok je kraljevačka lokalna samouprava izdvojila 68.000 evra.

- U okviru programa urađena je rekonstrukcija vodovodne mreze, obnovljeno je dečje igraliste, zamenjen je kompletan parkovski mobilijar. Obnova infrastrukture i drugih pratećih sadržaja, doprineće povratku Mataruške Banje na turističku mapu, kao i otvaranju novih radnih mesta - rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Revitalizacija Mataruške banje doprineće turističkom i ekonomskom razvoju Kraljeva, od kog je udaljena oko desetak kilometara.

Smeštena u kotlini koju okružuju planine Troglav, Stolovi i Čemerno, prava je vazdušna banja i raj na zemlji, sa velikim bogatsvom u vidu već pomenute lekovite sumporne vode.