29.08.2024.

16:25

Foto: printscreen Twitter

Vesti

Ovo je razlog što je uginulo na tone i tone ribe u Grčkoj: U more dospela i zagađena voda, na ovim mestima se nemojte kupati!

Na Tik Tok nalogu "nikana.gr" na kojem se redovno prate dešavanja iz Grčke navodi se da se "ukoliko ste u Volosu i okolini ne preporučuje kupanje u moru". Mrtva riba je, kažu, dospela i na neke plaže Piliona.

- Na tone ribe uginulo je nakon što su iz jezera Karla preko potoka Ksirias dospele u more. Uzrok za ovo je prošlogodišnja poplava. U pitanju je slatkovodna riba koja je uginula od nedostatka kiseonika u morskoj vodi. Zajedno sa ribom u more je dospela i zagađena voda iz jezera Karla, u koje je prošle godine dospelo mnogo uginule stoke, smeća, otpadnih voda. Priveremeno su povučene plave zastavice sa nekoliko plaža u okolini Volosa, lokalno stanovništvo se ne kupa, pa nemojte ni vi ako ste tamo - navode na "nikani".

♬ original sound - nikana.gr - letovanje u Grčkoj

Ističu i da "osim što ovo pretužno izgleda, obalom se širi nesnosan smrad, a uginule ribe ima i na otvorenom moru":

- Čelnici, naravno, prebacuju krivicu jedni na druge, a kažu da su odgovorni za konkretan događaj oni koji su odlučili da otvore ustavu na potoku Ksirias. Ustava je sada zatvorena, a ugradiće se i zaštitne mrežice koje će sprečiti da se nešto slično desi ponovo. Nakon što su ugostitelji ove regije pretrpeli ogromnu štetu prošle godine, sanirali i popravili puteve i plaže, ove godine ih turisti ponovo napuštaju i odlaze zbog čega traže da im nadležni nadoknade štetu - navodi se.