29.08.2024.

16:59

Foto: Grad Subotica

Vesti

Slobodna zona Subotica primer dobrog poslovanja

Obraćajući se medijima nakon sastanka u prostorijama Slobodne zone, Sandra Božić je istakla kako je Slobodna zona Subotica najbolji primer slobodne zone i njenog poslovanja u okviru naše države, iako, kako je rekla, i sve ostale slobodne zone u Srbiji rade punim kapacitetom.

Informer

Kada je reč o ostalim slobodnim zonama njena ideja je, kako je rekla, da i u okviru Saveta za koordinaciju i praćenje ekonomskog razvoja koji vodi u Pokrajinskoj vladi, obiđe i druge slobodne zone u našoj zemlji i da dobra iskustva umreži i prenese.

Gradonačelnik Bakić je, uz izražavanje zahvalnosti Pokrajinskoj vladi na svemu što radi po pitanju podrške Gradu Subotici, a samim tim i Slobodnoj zoni Subotica, naglasio da je Grad Subotica primer dobre prakse funkcionisanja sva tri nivoa vlasti, republičke, pokrajinske i lokalne.

- Slobodna zona ’Subotica’ deluje u okviru Privredne zone ’Mali Bajmok’, upošljava oko 6.500 radnika i motor je privrednog razvoja našeg grada, a istovremeno i jedan od ponosa Subotice i našh dragih Subotičana. Podatak da je u prethodnoj poslovnoj godini svih 15 slobodnih zona koje deluju na području Republike Srbije ostvarilo promet od preko sedam milijardi i 713 miliona evra, a da je Slobodna zona Subotica tokom te 2023. godine ostvarila promet od preko milijardu i 292 miliona evra, najbolje svedoči o njenom radu - istakao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da u okviru Slobodne zone ’Subotica’ deluje 12 inostranih kompanija, renomirani svetski proizvođači prvenstveno iz oblasti autoindustrije, vetrogeneratora, kao i proizvodnje nakita i ukrasnih predmeta, i podsetio da je jedna od njih i američka kompanija „Ametek“.

- ’Ametek’ trenutno upošljava oko 550 radnika i svoje proizvodne aktivnosti obavlja u zakupljenim poslovno-proizvodnim objektima od oko 26.000 kvadratnih metara. ’Ametek’ je u Slobodnoj zoni Subotica osnovao jedinstveni poslovni projekat u vidu Biznis kampusa u kojima trenuntno posluje 12 poslovnih jedinaca iz grupacije ’Ametek’ sa različitim proizvodnim programima. ’Ametek’, inače, na području Slobodne zone poseduje u vlasništvu i opremljeno građevinsko zemljište od oko 2,4 hektara na kojem planira svoje nove razvojne projekte - naveo je Bakić.

Informer

 

On se, na kraju, zahvalio potpredsednici Pokrajinske vlade Sandri Božić na današnjoj poseti i Slobodnoj zoni Subotica poželeo da u nerednom periodu ostvaruje još bolje rezultate.

- Privredno društvo d.o.o. za upravljanje slobodnom zonom „Subotica“ je, između ostalog, potpisalo sprazum ’Zajedno do uspeha’ sa skoro 70 subjekata iz područja obrazovanja, javnog sektora, privrednih društava i ostalih slobodnih zona sa područja Republike Srbije. Slobodnoj zoni Subotica želim, takođe, da nastavi sa aktivnostima koje su fokusirane na pokretanje rada Slobodne zone Subotica na područjima opština Senta i Kanjiža, kao i na području Grada Subotice, u skladu sa interesovanjem investitora - zaključio je gradonačelnik Bakić.

Direktor Privrednog društva d.o.o. za upravljanje slobodnom zonom „Subotica“ Saša Gravorac je, pored izražavanja zahvalnosti potpredsednici Pokrajinske vlade Sandri Božić na današnjoj poseti, i gradonačelniku Stevanu Bakiću, kao velikom prijatelju Slobodne zone, naveo kako je tokom 2023. godine u Slobodnoj zoni Subotica ostvarena proizvodnja u vrednosti od preko 697 miliona evra.

Informer

 

- Posebno važna činjenica jeste da je u 2023. godini na području Slobodne zone Subotica ostvaren promet usluga u iznosu od preko 112 miliona evra. To je važno zato što smo mi u našim strateškim opredeljenjima razvoja Slobodne zone definisali povezivanje sa lokalnom privredom. Upravo rast usluga pokazuje veći stepen uključenosti lokalne privrede u naše poslovanje. Na današnjem sastanku predstavili smo i neke planove za budućnost, pre svega one vezane za izgradnju proizvodno-skladišnog prostora na prostoru Slobodne zone - rekao je, između ostalog, Saša Gravorac.