30.08.2024.

11:51

Foto: Shutterstock

Vesti

Novi Pravilnik o ocenjivanju: Ocena iz vladanja tretira se kao svaka druga ocena

"Nastavnik, odnosno odeljenski starešina sada može dati ocenu iz vladanja kao i svaku drugu ocenu", rekao je on za Tanjug.

Eger je dodao i da je društveno koristan rad koji je uveden izuzetno korisna stvar i naglasio da sada postoji standardizovano postupanje prilikom izricanja tih mera.

"Taj društveno koristan rad je uvek bio predmet kontroverzi iz prostog razloga što određeni roditelji smatraju da je to kazna koja malo i degradira ličnost učenika, dok drugi roditelji smatraju da se za to vreme gubi i nastava. Sada je to negde uređeno i jedinstveno, i mislim da će dati dobre rezultate iz prostog razloga zašto što deca u današnje vreme imaju sve manje i manje obaveza", naveo je Eger.

On je objasnio da društveno koristan rad može da bude bilo šta, ali da mora da bude u okviru škole i u vreme nastave kada je dete prisutno u školi. Prema njegovim rečima, društveno koristan rad nije sam po sebi kazna i to nije njegova svrha, već je to zapravo vaspitna mera i obaveza koju deca dobijaju.

Dodao je i da je odeljenski starešina nadležan za prve vaspitne disciplinske mere, a da konačni disciplinski postupak vodi direktor škole. Eger ističe da direktor izriče i najstrožu kaznu prema učenicima, a to je suspenzija koja je u stvari interventna mera ukoliko dođe do direktnog narušavanja bezbednosti u toku nastave ili u okviru škole, odnosno predviđena je za pirotehnička i opojna sredstva ukoliko se nađu kod učenika.

"Suspenzija može biti najkraće pet, a najduže 20 dana, ali da ne bi bilo zloupotreba od strane učenika kako bi namerno odsustvovali sa nastave, odnosno iz škole, pošto se to vreme vodi kao opravdano, predviđeno je da se u tom periodu učenici i njihovi roditelji informišu o nastavi i prate program", kazao je on.

Naglasio je da je sada školama omogućeno da kontaktiraju Centar za socijalni rad i obaveste druge naležne organe ukoliko roditelji ne sarađuju. Eger je poželeo svim đacima srećan početak nove školske godine koja zvanično počinje 2. septembra.