30.08.2024.

15:25

Foto: prinstscreen/Instagram MUP

Vesti

Deca uče po modelu: Roditelji treba zajedno sa decom da prođu put od kuće do škole

Deca uče po modelu, ukoliko vide kako roditelji prate pravila u saobraćaju i sami će tako da postupaju, ističe gost RTS-a.

- Da prođu te kritične situacije, da pređu zajedno ulicu, da zajedno uoče gde može biti rizik, gde može biti rizična situacija, gde možda može biti parkiran neki automobil koji će ometati dete i zahtevati da dete možda mora da izađe na kolovoz - savetuje Stamatović.

Agencija za bezbednost i saobraćaj je pokrenula kampanju "Pažljivko".

- Pažljivko jeste dečak koji uči najmlađe kako da budu bezbedni u saobraćaju, namenjene je za decu do četvrtog razreda osnovne škole - objašnjava Stamatović.

Pažljivko će kroz predstave, radionice, saobraćajne poligone imati zadatak da uči svoje vršnjake, kako da budu bezbedni i kako da bezbedno pređu u ulicu.

Informer

 

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da od početka oktobra sve đake-prvake u Srbiji očekuje i besplatan primerak knjige "Pažljivkova pravila u saobraćaju".

- Edukativni materijal iz kog mogu učiti o bezbednom ponašanju u saobraćaju. Ne samo đaci, već i roditelji - kaže gost RTS-a.

Preporučuje da je knjigu koriste i roditelji kako bi zajedno sa decom prošli kroz lekcije – "ali i to jeste sredstvo koje mogu koristiti i učitelji i učiteljice i nastavnici da u određenim časovima u školama prolaze te lekcije zajedno sa decom".

Opasnosti u zonama škole

U zonama škola ograničenje brzine jeste 30 kilometara na sat.

- Deca jesu svojim rastom značajno niža, teže se uočavaju i svaki vozač mora posebnu pažnju zbog toga da obrati u zonama škole. a to ne treba da postoji onaj znak 30 kilometara na sat, već znak zona škola automatski to znači. I to je upravo iz tog razloga, veće prisustvo dece - objašnjava Stamatović.

Stamatović kaže da posebnu pažnju treba posvetiti trotoaru i kolovozu.

- Deca se često kreću i u grupama, nekada se guraju na tom trotoaru. I to jesu razlozi zbog čega treba biti posebno oprezan - kaže Stamatović i objašnjava da je sa druge strane potrebno edukovati vozače.

Informer

 

"Deca uče i po modelu"

Stamatović kaže da roditelji treba da poštuju pravila saobraćaja kao bi deci pokazali dobar primer učesnika saobraćaja.

- Nastavnici to već znaju, ali da podsetimo, deca uče po modelu i to je ono što je veoma bitno - ističe gost Jutarnjeg programa.

Saveti su da ukoliko prelazite ulicu sa detetom na pešačkom prelazu, učinite to na pravilan način – "osmotrite obe strane, kada nema vozila, nemojte pretrčavati i polako pređite ulicu".

Poručuje da roditelji nauče decu da sutra, kada budu samostalni, znaju o saobraćaju i budu bezbedni.

- Ukoliko vidite da se neko nepropisno, odnosno nebezbedno ponaša u tom nekom trenutku, ukažite deci da to nije bezbedno. Jako jeste teško detetu objasniti: `zašto ja moram da stojim na semaforu kada je crveni čika, a neko može da pretrči - apeluje Stamatović.

Da deci daju primer poručuje svima, ne samo roditeljima – "ponašajte se u skladu sa propisima, ali to dete uči po modelu, gleda šta rade drugi".

Kaže da što se tiče uređenja zona škola, uvek može bolje.

- Cilj nam je da ni jedno dete ne izgubi život u saobraćaju - rekao je Stamatović, ali dodao se nažalost u Srbiji to i dalje događa.

Informer

 

Kaže da statistika pokazuje da se u zonama škola skoro svake nedelje dogodi jedna saobraćajna nesreća.

- To je ono što nas upozorava i to je baš previše. Ne smemo to dozvoliti. Veliki broj zona škola, veliki broj škola koje je potrebno obezbediti, svaka lokalna samoprava negde ima svoje ingerencije u tom delu i apelujemo na sve, ukoliko to nisu učinili, da učine u narednom periodu"

Upravo je ta saobraćajna signalizacija, horizontalni i vertikalni način uređivanja zone škola jedan od preduslova da deca budu bezbedna u toj zoni i da se vozači osećaju komforno i bezbedno, kaže gost RTS-a.