30.08.2024.

15:58

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Vesti

Raspisan još jedan javni konkurs za zamenu kotlarnica i bolji kvalitet vazduha

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je lokalnim samoupravama stavljeno na raspolaganje još oko 245 miliona dinara.

- Očekujem da će sredstva koja smo obezbedili biti iskorišćena za podršku kvalitetnim projektima, koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha u lokalnim samoupravama. Pozivam gradove i opštine da pripremaju projekte i da konkurišu, jer je ovo odlična prilika da zamene stare kotlove na ugalj, mazut i lož ulje novim kotlovima na ekološki prihvatljivije energente - navela je Vujović.

Podsetila je da je ministarstvo drugi put ove godine raspisalo konkurs za zamenu kotlova u javnim ustanovama, školama, vrtićima ili toplanama.

Informer

 

Rok za podnošenje zahteva za dodelu sredstava je 13. septembar 2024. godine, a pravo da podnesu zahtev imaju jedinice lokalne samouprave na teritoriji Srbije.

Vujović je podsetila je da Ministarstvo zaštite životne sredine raspisuje javne konkurse za zamenu kotlarnica od 2021. godine i do sada je 75 jedinica lokalne samouprave uspelo da kandiduje kvalitetne projekte i time obezbedi podršku države za njihovu relizaciju.

- Nastavićemo da obezbeđujemo sredstva i u narednom periodu, jer su realizacijom ovakvih projekata dajemo važan doprinos u ostvarenju našeg glavnog cilja, a to je bolji kvalitet vazduha za sve - rekla je Vujović.