31.08.2024.

10:31

Foto: shutterstok/informer

Vesti

"Zbog velikog interesovanja, jul je produžen!" Svi se smeju zbog greške grčkih carinika u pasošu srpskog turiste!

U moru objava na društvenim mrežama sa istim ili sličnim pitanjima o vremenu zadržavanja na granicama, našla se i jedna koja je, greškom carinika, nasmejala sve korisnike i odmah počela da se deli na internetu.

- Zbog velikog interesovanja, jul je produžen - stoji uz fotografiju stranice pasoša jednog srpskog turiste na kojoj se vidi datum prelaska graničnog prelaza Evzoni koji glasi na 32. 07. 2023. godine.

Ko radi, taj i greši, kaže stara poslovica, a grčkim carinicima, verovatno uspavanim i izmorenim od gužvi koje se stvaraju, potkrala se greška pa su tako pečat datumar okrenuli na nepostojeći datum.

Informer

 

"Produženi" jul dobro je nasmejao članove grupe "Live from Greece" gde je objavljen, a u komentarima na objavu, može se primetiti da ova greška i nije tako retka kada su u pitanju radnici na grčkim granicama.

"Imamo i mi jedan takav iz Atine", "Imala sam i ja jedan takav sa Evzonija pre par godina", pišu korisnici.

Izgubljeni pasoši

Iako je ovaj put greška carinika izmamila osmeh vlasnicima dokumenata sa kojima je imao posla, postoje drugi turisti iz Srbije čiji problemi sa istog graničnog prelaza nisu nimalo smešni.

Kako je "Blic" pisao, porodica iz Srbije juče je morala da uputi hitan apel svima koji se nalaze na graničnom prelazu Evzoni, u nadi da će pronaći putne isprave koje su im greškom carinika zagubljene.

Kako je napisala Tamara Banjac Rakić, dokumenta na ime Nikola Rakić izgubljena su na ovom graničnom pravcu i to zaslugom samih carinika. Naime, njegov pasoš je dat drugom licu.

- Izgubili su nam pasoš na granici Evzoni. Ako je neko slučajno dobio jedan pasoš više, na ime Nikola Rakić molimo Vas da nas kontaktirate. Male su šanse, ali da probamo... Puno hvala! - napisala je Tamara unutar objave na Fejsbuk stranici "Grčka info".

Kako je u kasnijem delu objave objasnila, na graničnom prelazu Evzoni je predala četiri pasoša. Da su zaboravili da im vrate jedan, saznali su u Severnoj Makedoniji, kada im je carinik zatražio još jedan pasoš.

Sreća u nesreći je bila ta što su na graničnom prelazu između Severne Makedonije i Srbije uspeli da uđu u našu državu na ličnu kartu. Kako je Tamara napisala, nadaju se da će se javiti osoba koja je dobila njihov pasoš, te da će ih poštedeti brojnih peripetija tokom vađenja novog dokumenta.

Pre ovog slučaja, još jedan Srbin je prošao kroz agoniju, ali ovaj put na graničnom prelazu Tabanovce.

M. K. iz Srbije podelio je svoje iskustvo sa graničnog prelaza u Severnoj Makedoniji u popularnoj Fejsbuk grupi "Grčka info". Kako je naveo, njegova porodica i on, predala je pasoše cariniku i krenuli su da izvade zeleni karton. Ipak, kada su završili popunjavanje papira u roku od 10 minuta pasoši su im nestali!

Sve češće zabune oko pasoša na granici

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj da se pasoši turista zagube na graničnim prelazima. Pre samo sedam dana slična situacija se dogodila još jednoj porodici iz Srbije, kada im je umesto njihovog, vraćen pasoš drugog deteta.

Na svu sreću, dve porodice na kraju su uspešno razmenile pasoše.

Zbog ovakvih i sličnih situacija, veoma je bitno da svaki turista pogleda pasoš nakon što mu ga graničnik vrati i utvrdi da dokument pripada baš njemu.