31.08.2024.

14:23

Foto: Shutterstock

Vesti

Bojić: Idemo na 3.000 operacija na otvorenom srcu

O planovima i prioritetima, rekonstrukciji Dedinja 1, ulaganju u novi kadar i opremu - za RTS je govori direktor Instituta profesor Milovan Bojić.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić kaže da veruje da će ove godine ta ustanova da postignemo apsolutni rekord u broju operacija na otvorenom srcu urađenih na eks-jugoslovenskim prostorima.

"Mislim da ćemo da obnovimo onu šampionsku godinu od 2019. godine, neposredno pre izbijanja epidemije korone. Da ćemo da uradimo 3.000 operacija na otvorenom srcu, velikih operacija sa upotrebom mašine za vantelesni krvotok, što je fantastičan rezultat", rekao je Bojić.

Bojić kaže da slične rezultate postiže i vaskularna hirurgija, sa interventnom kardiologijom.

"Sa gotovo 2,5-3 godine čekanja, mi smo skratili liste čekanja za lečenje srčanih aritmija, naročito ablaciju plućnih vena, i sada je naša lista čekanja na svega 5-6 meseci, možda i manje", kaže Bojić.

Direktor Instituta "Dedinje" kaže da na listama čekanja više nema pacijenata koji su čekali na operaciju, ali da novi zahtevi stalno stužu.

"Novi pacijenti, vraćaju se oni pacijenti koji smo otkazivali zbog toga što imaju pridružene bolesti, pa kad njihov specijalista, subspecijalista da dozvolu da mogu biti operativno lečeni, oni se stavljaju na našu listu. U takvim okolnostima mi idemo na 3.000 operacija na otvorenom srcu, što je apsolutni evropski rekord i to je za dobro naših pacijenata, za dobro srpske medicine", naglasio je profesor Bojić.

Spremali smo se za transplatacije

Nedavno je iz Instituta "Dedinje" otpušten pacijent koji je dobio novo srce na kućno lečenje, a prva transplatacija je urađena još 1995. godine.

"Mi smo uspeli da kroz uvođenje procedure 'tavi' uradimo dve krupne stvari za naše pacijente. Da tu metodu koja se u Srbiji radila praktično proguramo u repertoar zdravstvenih usluga koje je država prihvatila da plaća i hvala joj na tome", rekao je Bojić.

Najsavremeniji uslovi za rad u Dedinju, od intenzivne nege, operacionih sala, hibridne sale koja je takođe tu, ulaganje u opremu.

"Mi smo se detaljno spremali za transplantaciju i učili na Univerzitetskoj klinici u Budimpešti ugradnju totalno veštačkog srca, sa njima smo obnavljali transplantaciju srca, nove protokole usavršavanje, a onda smo se spremili kao što smo prvo totalno veštačno srce iz donacije ugradili tom pacijentu, tako smo spremili taj 'transmedik' aparat koji je funkcionalna i ukupna zamena transplantiranom organu.

Čeka se rekonstrukcija Dedinja 1

Negde usko grlo u ovom trenutku je "Dedinje-1" zbog čega se očekuje rekonstrukcija te zgrade.

"Mi imamo Dedinje-2 koja je kosmička svemirska bolnica, ali je ograničene površine. Mi tu imamo tri plus jednu operacionu salu, međutim sedam sala je staro", objasnio je za RTS profesor Milovan Bojić.