01.09.2024.

09:16

Foto: Shutterstock

Vesti

U dve osnovne škole u ovom mestu u Srbiji nije upisan nijedan đak prvak: Opština daje novčanu pomoć roditeljima za svako upisano dete

Za srećan početak školovanja, opština će ih pomoći sa 10.000 dinara.

Ovakva vrsta pomoći novovaroškim prvacima prvi put se sprovodi na teritoriji ove opštine, pa su za ovu odluku na Skupštini opštine glasali odbornici i vlasti i opozicije.

U prvi razred ovog seprembra u gradsku Osnovnu školu "Živko Ljujić" krenuće 87 prvak, gde ih je i najviše, u seoskim školama na obroncima planina ima tek po neki.

U Akmačićima u OŠ "Momir Pucarević" školovanje će započeti sedam najmlađih meštana, u OŠ "Knezova Raškovića" u selu Božetići četiri, a u OŠ "Gojko Drulović" u Radojinji svega njih troje. Osmoletke u Jasenovu i Bistrici, ovog septembra biće bez prvaka.

"Novčana pomoć u jednokratnom iznosu od 10.000 dinara biće uplaćena na račun koji roditelji, staratelji, ili hranitellji đaka imaju otvoren kod poslovne banke. Obaveza škole je da dostave roditeljima, starateljima, ili hraniteljima đaka obrazac za uplatu novčane pomoći, a potom da popunjeni obrazac proslede Opštinskoj upravi za izvršenje", kaže se između ostalog u odluci koju su jednoglasno usvojili odbornici Skupštine opštine Nova Varoš, a objavile "Varoške novine".

Iz Opštine, dodaju, razmotriće sve zakonske mogućnosti i pomoći tamo gde je to moguće.

Ova lokalna samouprava, ističu, jedina je u Srbiji koja plaća prevoz na nastavu srednjoškolcima iz seoskih sredina, a značajna sredstva izdvajaju i za organizovan prevoz osnovaca i nastavnika, kao i za poboljšanje uslova rada u svim školama na teritoriji novovaroške opštine.