Autor: Informer.rs

01.09.2024.

14:25

Foto: Grad Subotica

Vesti

Obeležen Dan grada Subotice - 1. septembar

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, rekao da smatra da je gradska vlast koju je predvodio tokom prethodne četiri godine bila veoma uspešna i maksimalno posvećena postizanju što boljih rezultata, i istakao da će aktuelno gradsko rukovodstvo na čijem čelu će biti i u ovom mandatu najviše energije usmeriti na privlačenje domaćih i stranih investicija, širenje privredne i slobodne zone, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti.

Informer

On je podsetio da je jedan od najznačajnijih projekata i za ovaj grad, i za našu zemlju rekonstrukcija i modernizacija deonice brze pruge od Novog Sada do državne granice sa Republikom Mađarskom - Kelebija, kao deo projekta brze pruge od Beograda do Budimpešte. 

- Brza pruga od Beograda do Subotice trebalo bi da bude završena do novembra ove godine i već u decembru bi, kako je predviđeno, mogao da bude uspostavljen redovan železnički saobraćaj. Taj projekat uvodi Suboticu u 21. vek i biće trajna zaostavština za buduće generacije. Naša lokalna samouprava je, inače, spremno dočekala sve izazove tako velikih projekata. I bila maksimalno angažovana oko eksproprijacije zemljišta i koordinacije pripremnih radova sa izvođačima tog izuzetno složenog posla iza kojeg će ostati ne samo moderna saobraćajna veza, već i obnovljena istorijska železnička stanica, savremeno uređenje celog prostora, gde pruga prolazi kroz centra grada, i mnogo drugih benefita za sve nas - naglasio je Bakić.

Za sve građanke i građane Subotice od izuzetnog značaja je, kako je rekao, i nacionalni projekat „Čista Srbija" - najveće ulaganje u kanalizacionu infrastrukturu u poslednjih nekoliko decenija - kroz koji će Grad Subotica i prigradska naselja Bajmok i Čantavir dobiti 110 kilometara kanalizacione mreže i dva nova prečistača otpadnih voda

- Pored komunalne opremljenosti, Subotičani ovim projektom dobijaju i kvalitetniji životni standard koji se ogleda u manjoj zagađenosti zemljišta koja ih okružuju, putem procednih otpadnih voda i septičkih jama. Ovim projektom će se rešiti i višedecenijski problemi kanalizacione infrastrukture na teritoriji našeg grada - kazao je Bakić.

Izvesno je, dodao je, da će u narednom periodu biti realizovan i ekološki projekat sanacije i rekultivacije gradske nesanitarne deponije „Aleksandrovačka bara".

- Realizacija ovog, za nas značajnog projekta, predviđena je u tri faze. Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Grad Subotica već su izdvojili sredstva za prve dve faze ovog projekta u visini od 387,4 miliona dinara - istakao je Bakić.

Uz konstataciju da nove ulice menjaju izgled Subotice, istakao je da je jedan od prioriteta aktuelne gradske vlasti i izgradnja i obnova gradskih i prigradskih saobraćajnica. Investiraće se, naveo je, i u obrazovanje i predškolsko obrazovanje, zdravstvo, izgradnju komunalne infrastrukture, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, turizam, kulturu i sport, a radiće se, kako je rekao, i na intenziviranju regionalne i prekograničnu saradnju.

- Posebnu pažnju posvetićemo našim najstarijim sugrađanima kako bi imali dostojanstvenu starost koju, svakako, zaslužuju. Jedan od ciljeva biće nam i stvaranje još boljih uslova da mladi, obrazovani ljudi dobiju posao u Subotici, ostanu da žive u njoj i doprinesu njenom napretku i razvoju, ali i napretku i razvoju naše države Srbije - kazao je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da će zahvaljujući brizi države i ogromnoj podršci sa viših nivoa vlasti, ove godine završena rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja, kao i kompletno opremanje formirane funkcionalne celine jedan zgrade subotičkog Narodnog pozorišta, koja obuhvata ceo objekat izuzev Koncertne dvorane koja je, sama po sebi, posebna funkcionalna celina dva.

- Do 15. septembra će će sve biti gotovo, jer će biti ishodovana i upotrebna dozvola. Ovim objektom kulture naš grad je dobio sve tehnološke i prostorne mogućnosti da postane regionalni pozorišni i kulturni centar usmeren ka sopstvenoj produkciji, organizaciji festivala i drugih manifestacija iz oblasti scenskih umetnosti, kao i intenzivnoj saradnji sa susednim zemljama i kulturama - rekao je Bakić.

Podvukao je da će u fokusu rada aktuelne gradske vlasti na prvom mestu - kao što je to i do sada bilo - i ubuduće biti Subotičanke i Subotičani. 

- Naš cilj je da im omogućimo što sigurniju budućnost i da preduzimamo sve da njihov život bude još bolji i kvalitetniji. Kroz sve projekte, aktivnosti i ciljeve koje nameravamo da realizujemo, nastavićemo i da čuvamo i negujemo ono što je - ponoviću to i ovog puta - svakako prepoznatljivo kao najveće blago ne samo našeg grada, nego i Autonomne Pokrajine Vojvodine, i Republike Srbije, a to je bogatstvo različitosti u etničkom, "kulturnom i svakom drugom pogledu" - naglasio je Bakić.

Čestitajući svim Subotičankama i Subotičanima 245. godišnjicu Grada Subotice, čestitke je, takođe, uputio i Imreu Kernu, diplomiranom inženjeru tehnologije, na dodeli zvanja Počasni građanin za istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanju ugleda Grada Subotice u zemlji i inostranstvu, kao i dobitnicima priznanja „Pro urbe" koja se dodeljuju za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti: Ustanovi kulture „Dečje pozorište" Subotica, Tiboru Pekaru, profesoru violine u penziji, i Odeljenju onkologije Opšte bolnice Subotica. 

On je, na kraju obraćanja, izrazio zahvalnost svim prisutnima koji su došli da uveličaju današnju svečanu sednicu - prijateljima iz Mađarske, prijateljima iz Osijeka i Satničke Đakovačke, iz Republike Hrtvatske, kao i prijateljima iz Rumunije.

Informer

Zahvalio se, takođe, i predstavnicima opština Berane, Pljevlja i Nikšića, iz Crne Gore, predstavnicima iz Republike Srpske i predstavnicima gradova i opština iz Republike Srbije, a posebnu zahvalnost izrazio je delegacijama iz „naše južne pokrajine, Novaku Živiću, predsedniku Privremenog organa grada Prištine, i Srđanu Popoviću, načelniku Kosovskog upravnog okruga" koji su se, kako je rekao, i „pored zuluma koji na našem Kosovu i Metohiji čine šiptarski teroristi na čelu sa zlikovcem Kurtijem" odazvali pozivu i došli na svečanu sednicu Skupštine grada Subotice.

- Zahvaljujem se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - koji je i Počasni građanin Grada Subotice - na ogromnoj podršci u realizaciji projekata izuzetno značajnih za naš grad, kao i na njegovoj posvećenosti poboljšanju uslova života svih građana i građanki Srbije i jačanju imidža naše države u međunarodnim okvirima. Na velikoj i nesebičnoj podršci zahvaljujem takođe, i Vladi Republike Srbije, i Pokrajinskoj vladi - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Na svečanoj sednici Skupštine grada Subotice govorili su i predsednik Skupštine grada, Daniel Đivanović, kao i dobitnik zvanja Počasni građanin, Imre Kern, koji se prisutnima obratio u ime nagrađenih.

Svečana sednica Skupštine grada Subotice, u okviru koje je izveden i prigodan muzički program, počela je himnom „Bože pravde" koju je izveo Crkveni hor „Sveti Roman Melod".