Autor: Informer.rs

01.09.2024.

18:33

Foto: Shutterstock

Vesti

Važno za sve koji putuju u EU! Od danas nova pravila o ručnom prtljagu na aerodromima

Odluku da se ovo pravilo ponovo uspostavi širom EU Evropska komisija je donela krajem jula. Primenjuje se na aerodrome u EU, kao i na Island, Švajcarsku, Lihtenštajn i Norvešku (EEA), prenosi Skaj njuz.

To znači da će ponovo biti uvedeno ograničenje od 100 ml za svaki pojedinačni prtljag, čak i na aerodromima gde su ugrađeni C3 skeneri za ručni prtljag, što je putnicima omogućavalo da sa sobom ponesu veće količine tečnosti.

Prema evropskom ogranku Međunarodnog saveta aerodroma (ACI), C3 skeneri su već instalirani na aerodromima u ograničenom broju zemalja kao što su Nemačka, Irska, Italija, Litvanija, Malta, Holandija i Švedska.

Evropska komisija je saopštila da njena odluka nije "odgovor na bilo kakvu novu pretnju", već da je izazvana privremenim tehničkim problemom, jer postoje informacije da efikasnost skenera "ne zadovoljava standard za koji su odobreni".

Ograničenje na količinu tečnosti postoji zato što tradicionalna bezbednosna oprema, poput rendgenskih aparata, ne može efikasno da otkrije tečne eksplozive.