01.09.2024.

21:33

Foto: Shuterstock

Vesti

Zašto Srbi stalno letuju na istom mestu? Pitanje pokrenulo lavinu komentara na mrežama: Odgovori su neverovatni

- Pozdrav celoj grupi, imam jedno opušteno pitanje i temu. Viđam sve više da ljudi letuju u samo jednom mestu po 10-15-20 godina. Interesuje me gde letujete dugi niz godina, zbog čega baš svake godine birate tu lokaciju i zbog čega ne probavate nove destinacije u Grčkoj. Naravno, ako izuzmemo one koji imaju svoju kuću ili stan na moru pa su jednim delom vezani zbog toga - upitala je jedna članica grupe, a odgovori ispod su seamo nizali.

Jedan od članova grupe podelio je kako se već godinama vraća na Tasos, iako je istraživao i druga mesta.

- Tasos je prva ljubav, najlepše i najdraže mesto za opušteno letovanje - napisao je on, ističući prirodne lepote, gostoljubivost meštana i nezaboravno iskustvo koje to ostrvo pruža.

Štede se od stresa

Sličan osećaj deli i Marko, koji kaže da ga ovakvo letovanje štedi od stresa.

- Kad se vraćaš na staro mesto već si uhodan i više si opušten već prvog dana, odmah uživaš u odmoru - objašnjava on.

Informer

 

Ova prednost, koju pruža poznato okruženje, očigledno je jedan od glavnih razloga zašto mnogi biraju da se ne upuštaju u nove avanture, već se vraćaju tamo gde se osećaju kao kod kuće pa su sličan odgovor podeli i mnogi drugi članovi grupe.

Marijana ističe koliko je "odmarajuće" kada sve već znaš – od omiljenih plaža do restorana koje voliš.

- Svakih par godina ponovimo mesto, jer nema gubljenja vremena, a opet, svaki put obiđemo nove gradove, plaže i slično - kaže ona.

"Plus, može da se pije voda"

Ana je ovaj fenomen sažela u jednoj rečenici: "Zašto menjati tim koji pobeđuje?" Gordana to naziva "navikom", ali navikom koja pruža osećaj sigurnosti i zadovoljstva.

Osim emotivnih razloga, ekonomičnost igra ključnu ulogu u izboru destinacije. Ružica koja često letuje u Leptokariji, objašnjava da su cene u ovoj oblasti znatno povoljnije od drugih destinacija, što je važno za mnoge koji planiraju letovanje u jeku sezone.

- Sve mi prija tu – klima, vazduh, u blizini je Olimp, nije pretoplo. Važna stvar je i da se pije voda sa česme - dodaje ona.