02.09.2024.

08:40

Foto: Rina.rs

Vesti

Vozači oprez! Policija cele nedelje kontroliše ove prekršaje

- Saobraćajna policija vrši pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju u zonama škola, zonama usporenog saobraćaja i zonama 30 kako bi se sačuvali najranjiviji učesnici u saobraćaju, pre svega deca i pešaci -  rekao je za Tanjug Bojan Radovanović, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a.

On je istakao da je akcenat na kontroli brzine kretanja vozila, kontroli poštovanja prava pešaka na pešačkom prelazu od strane vozača, kao i kontroli načina na koji roditelji prevoze svoju decu.

Informer

- Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećuje posebnu pažnju bezbednosti dece u školama, kroz nastavak realizacije projekta 'Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo', gde se kroz aktivnu interakciju sa decom ukazuje na brojne bezbednosne probleme koji postoje u realnim okolnostima odrastanja, uključujući i negativne izazove na društvenim mrežam - rekao je Radovanović.

Dodaje da u okviru tog projekta saobraćajna policija edukuje decu o rizicima u saobraćaju i neophodnosti bezbednog ponašanja i učestvovanja, od najranijieg uzrasta. Radovanović je podsetio da policija stalno apeluje na roditelje da prevoze decu na zakonom propisan način, ali i da je još važnije da vozač pokaže dodatnu pažnju i obzir, odnosno maksimalnu odgovornost kada u vozilu prevozi dete.

Informer

- Pored edukativnog dela usmerenog na decu, saobraćajna policija je uputila zvanično saopštenje roditeljima kao ključnim subjektima u izgradnji stavova i ponašanja dece, da preuzmu maksimalnu odgovornost i da objasne deci na koji način da bezbedno učestvuju u saobraćaju, da dobro osmotre okruženje i udaljenost vozila, da se uvere da ih je vozač uočio i počeo da koči, da budu maksimalno oprezni i koncentrisani kada stupaju na kolovoz - rekao je Radovanović.

On je ponovio apel vozačima da sa posebnom pažnjom upravljaju vozilom u naselju, pre svega u zonama škole i drugim zaštićenim zonama, i da imaju u vidu da predstoje intenzivni pešački tokovi u vreme dolaska i odlaska iz škole, kako bi blagovremeno uočili dete i pešaka i zaštitili ih od eventualnog rizika i učešća u nezgodi.

- U prethodne tri godine polovina poginule dece u saobraćaju, poginulo je u svojstvu pešaka. Za prvih osam meseci ove godine nijedno dete nije poginulo u svojstvu pešaka, međutim nažalost sve petoro poginule dece poginuli su u svojstvu putnika - rekao je Radovanović.