02.09.2024.

10:36

Foto: Informer

Vesti

Ministarka Slavica Đukić Dejanović poslala snažnu poruku đacima i roditeljima pred početak nove školske godine!

Đukić Dejanović je za Tanjug najavila da će ova školska godina pre svega biti obeležena primenom novih zakonskih i podzakonskih akata koje su menjali prošle godine, nakon, kako je rekla, "tragedije koju smo imali u Ribnikaru".

- Prva novina je da će učenici prvog razreda biti u manjem broju u odeljenju, biće ih 28, što daje mogućnost nastavnicima da na jedan individualni način priđu većem broju dece - istakla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da će druga bitna izmena biti vezana za nove oblike praćenja zdravlja i razvoja dece. 

- Kroz platformu Zdravitas, od trećeg razreda do završetka srednje, pratićemo motorni razvoj sa uticajem na kogniciju emocije i ostale komponente ličnosti dece - objasnila je ona.
Ministarka je rekla da će učenici i studenti moći da dobiju stipendije i kredite zahvaljujući aplikaciji na platformi koja će biti instalirana i na čemu se već radi ove godine.

Takođe, učenici prvih i drugih razreda po prvi put dobiće nacionalne čitanke za prvi i drugi razred u kojima će elementi tradicije naše književnosti, istorije, kulture, umetnosti na jedan slikovit način biti prikazani deci tog uzrasta u skladu sa programom i po prvi put će se, kako je rekla, sresti sa knjigom za koju "pretpostavljamo da će biti njihova omiljena do kraja života.

Informer

Slavica Đukić Dejanović

- Ono što je važno, nastavićemo saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i naš projekat'Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo' produbićemo - kazala je ona i dodala da će ove godine menjati normativu zato što na inicijativu određenih subjekata, pre svega sindikata, udruženja zaštitnika građana ima potrebe da se i dalje popravlja kvalitet zakona osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Đukić Dejanović je svim učenicima poželela da njihovi ciljevi budu takvi da kada se realizuju, da njihovi roditelji i nastavnici budu ponosni. 

Navela je da naša država beleži uspehe zbog onoga što će njihova postignuća u budućnosti biti takva da nam, kako je rekla, budu siguran oslonac za budućnost.

- Najlepše je đačko doba, ali nije ni lako. I moramo priznati da izazovi koje će imati deca su takvi da iziskuju prosto ogromno razumevanje nastavnika, zbog toga mi u ministarstvu i u vladi Srbije vodimo računa o podizanju digniteta i dostojanstva nastavnika zapravo koji su nosioci školskog života i obrazovanja - izjavila je ministarka.

Direktorka Pete beogradske gimnazije Borka Popović poželela je svim učenicima puno uspomena kojeće pamtiti ceo život.

- Naravno da će biti i učenja, napredovanja u svakom smislu, ali pre svega želim svim učenicima da se lepo druže, da se osećaju sigurno u svim školama u našoj zemlji. I eto, krećemo u jednu novu avanturu - istakla je ona.