02.09.2024.

15:58

Foto: Freepik.com

Vesti

Najbolja cena uskoro i u apotekama! Neće moći da se kupe svi proizvodi, čeka se samo još jedna potvrda

Ukoliko Ministarstvo zdravlja potvrdi ovaj plan širom Srbije brojni medikamenti mogli bi da budu dostupni po značajno povoljnijim cenama.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da prosečno domaćinstvo u Srbiji, koje broji tri člana, mesečno na lekove potroši do 2.500 dinara. 

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Кragujevcu kaže da je bitno da se razlikuje šta je lek, šta je suplement, odnosno pomoćno lekovito ili medicinsko sredstvo.

- Кada je reč o pravim lekovima, odnosno onim koji su registrovani kod Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, oni imaju maksimalnu cenu koju utvrđuje Vlada i Republički fond za zdravstveno osiguranje. Dakle, to su već minimalne moguće cene, i tu ne vidim da postoji mogućnost da bi mogle da budu niže. Međutim, ono što može da se snizi su suplementi ili dodaci ishrani. Ovi proizvodi liče na lekove, isto su pakovani, ali u suštini nemaju taj efekat. Tu cene nisu regulisane i tu dogovor sa proizvođačima može da urodi snižavanjem cene.