03.09.2024.

10:00

Foto: Shuterstock/Informer

Vesti

Bajatović: Gasa će biti dovoljno i neće biti poskupljenja do kraja grejne sezone

Dodaje da će gasa biti dovoljno i neće biti povećanja cene tog energenta bar do kraja grejne sezone.

- Gasa će biti dovoljno i Srbija se sigurno neće smrzavati - rekao je Bajatović 

S tim u vezi je naglasio da je puno skladište u Banatskom Dvoru.

- Ovde će biti 750 miliona metara kubnih, a imamo u Mađarskoj 163 miliona i mogu da potvrdim da će iz Azerbejdžana ići do dva miliona dnevno u periodu grejne sezone - precizirao je direktor Srbijagasa.

Informer

 

Dodao je da uskoro s tim u vezi očekuje razgovor na gasnom forumu u Sankt Peterburgu i na energetskom forumu u Moskvi.

- Tamo ćemo da razgovaramo s našim glavnim partnerima, to je ruski Gasprom, o tome da koristimo one fleksibilne količine, o tih više od šest miliona koje su još davno dogovorili (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i (ruski predsednik Vladimir) Putin, što apsolutno funkcioniše - istakao je Bajatović.

On ističe da će grejanje biti stabilno, kao i da će "EPS po potrebi davati odgovarajuće količine električne energije".

- Tu je i Naftna industrija Srbije, s obzirom na to da smo rešili probleme nakon što su uvedene sankcije na neki način toj srpskoj kompaniji, ali u većinskom vlasništvu u smislu kapitala ruskog Gasproma, tako da mi u suštini nestašicu energenata nećemo imati i nećemo se smrzavati - poručio je on.

Informer

 

Prema njegovim rečima, najvažnije je da neće doći do rasta cene gasa, sigurno do kraja godine.

- Veoma je transparentno što je to socijalna cena gasa i za koga, iako doduše ima još uvek malo neplaćanja, jer naplata nije baš 100 odsto, nego je 96, a treba da je 98 odsto - kaže direktor Srbijagasa.

Kada je reč o eventualnom poskupljenju grejanja, Bajatović se zapitao zašto ne bi bilo i nekog smanjenja, budući da je to vezano za cenu nafte, koja stalno varira.

- Cena nafte se vratila opet na 80 dolara, bila je na 95, pa će sada sići na 75 i tako dalje - rekao je on.

Objašnjava i da postoji naftna formula, koja se neće mnogo menjati, jer se obračunava na period devet meseci u matematičkom smislu.

- I evo ja ću sada prognozirati: neće biti poskupljenje gasa domaćinstvima ni do kraja grejne sezone, što je dobra vest, a ponoviću ono što sam i ranije rekao, neće biti skokova u ceni gasa u snabdevanju za industriju - poručio je on.

Informer

 

Spomenuo je uticaj toga što Srbija ima rast BDP-a i industrijske proizvodnje.

- Imamo tu čuvenu situaciju da ne možemo da priključimo ljudi koliko se javljaju, jer jednostavno nemamo toliko zaposlenih da bismo mogli sve to da organizujemo - istakao je direktor Srbijagasa.

Bajatović je podvukao da ne treba očekivati bilo kakve probleme u snabdevanju gasom.

- Radićemo i sa Rusima, i sa Azerbejdžancima, i sa našim kolegama iz Mađarske, i čak preko turskog Botasa, a imamo izvesne mogućnosti koje se tiču terminala u Grčkoj - napomenuo je on.