Autor: Informer.rs

03.09.2024.

15:25

Foto: Milan Srdić, Ustupljena fotografija

Vesti

Ispovest Milana Srdića: Sekunda nepažnje dovela je do mog invaliditeta!

U svetlu ovih zabrinjavajućih statistika, nadležni organi najavljuju izmene zakona kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja.

Milan Srdić u emisiji „Uranak” na televiziji K1 ispričao je svoju životnu priču o saobraćajnoj nezgodi koju je doživeo pre 16 godina, a koja je rezultirala njegovim invaliditetom.

„Od 2008. godine, kada sam imao 18 godina, doživeo sam saobraćajnu nesreću kao vozač motocikla. Tada nisam imao zaštitnu opremu, vozio sam u šorcu, majici i papučama. Mislio sam da meni ništa ne može da se desi. Niti sam mogao da pretpostavim kakve posledice mogu da budu. Mislio sam da se to dešava samo drugima”, rekao je Milan i objasnio gde i kako se dogodila nesreća:

„Dogodila se u Zrenjaninu, bilo je 12 popodne, krenuo sam na bazen, bio sam sam na motoru. Pokušao sam da se provučem između kombija i ivičnjaka, došlo je do kontakta, pao sam sa motora i glavom udario o ivičnjak. Mozak nije dobio dovoljno vazduha, polomio sam kičmu, bio sam u komi dva dana i reanimiran nekoliko puta. Nisam bio odmah operisan, kičma je trpela veliki pritisak, što je dovelo do oštećenja kičmene moždine. Danas sam korisnik invalidskih kolica”, rekao je Milan Srdić, čiji je oporavak trajao šest godina.

„Godinu dana sam neprekidno bio u bolnici u Sokobanjskoj, gde sam se privikavao na život u kolicima i bio na rehabilitaciji. Nakon toga su usledili pokušaji vraćanja na noge, ali nisam uspeo. Probao sam sve – bio sam na matičnim ćelijama u Rusiji i u svim rehabilitacionim centrima bivše Jugoslavije. U tih šest godina, moj život svodio se na bolničke sobe”, objašnjava Srdić i dodaje da na tribinama koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja sa decom priča svoja lična iskustva:

„Kad izađem pred decu da pričam, voleo bih da je neko pre 16 godina došao kod mene u školu i ispričao mi ovu priču. Tada bih mogao da vidim stvarne posledice saobraćajnih nesreća i šta jedan sekund nepažnje može da promeni. Moram da napomenem da sam doživeo saobraćajnu nezgodu pri brzini od 30 km/h i zadobio povrede opasne po život koje su prouzrokovale da budem u invalidskim kolicima. Moje kretanje motorom je bilo samo od iza ćoška do bazena. Zbog toga apelujem na sve da kada god izađemo na ulicu koristimo zaštitnu opremu, vezujemo pojas, prilagodimo brzinu i uzmemo taksi čak i kada popijemo samo jednu čašicu pića”, dodaje Milan u emisiji „Uranak” na televiziji K1.